Home » Рецепти » Откакто се научих да я правя, не съм купила повече шунка от магазина!
не съм купила повече шунка от магазина

Откакто се научих да я правя, не съм купила повече шунка от магазина!

Шунка – продукт, обичан от всички, който е подходящ за всяка маса. Но при купуването на шунка от магазина, е невъзможно да узнаете точното й съдържание и условията, при които е била приготвена. Заслужава ли си тогава да харчите пари за нещо, което може се окаже, че е вредно за вас в последствие?

Предлагаме ви тази рецепта за домашна шунка, знаейки, че няма да искате да се редите на щанда за колбаси! Вкусно и сочно месо, домашно приготвено, без оцветители и добавки. Всички съставки ги имате в хладилника.

Рецепта за домашна шунка

Съставки:

1,5 кг месо (бут, плешка, гърди)

1 литър вода

100 грама сол

щипка кориандър на грах

5 зърна черен пипер

5 зърна бахар

дафинов лист

Начин на приготвяне:

Пригответе саламурата: оставете водата да заври, изсипете всички подправки и дафиновия лист. Сварете за 1 минута и махнете от огъня.

С охладената смес напълнете голяма спринцовка. Прободете месото със спринцовката от всички страни. Важното е да има забождания в различна дебелина, тъй като това се отразява на сочността и вкуса на бъдещата шунка.

Потопете месото в останалата саламура и покрийте с капак. Месото съхранявайте на хладно в продължение на 3 дни, като го обръщате всеки ден, за да се овкуси равномерно.

След 3 дни увийте месото с канап и във фолио.

Имайте предвид, че шунката се вари, но не трябва да се приготвя във вряща вода. Когато температурата на водата стигне до 80 градуса, намалете огъня до минимум, сложете месото в касерола и гответе 2.5 часа, не допускайте покачване на температурата. След това преместете шунката в студена вода, за да се охлади напълно и я дръжте в студената вода в продължение на още два часа.

Вкусната домашна шунка е готова за ядене! Продуктът може да се съхранява в хладилник до 5 дни, но рядко се случва, тъй като този вкусен деликатес се изяжда до 3 дни!

Просто трябва задължително да приготвите тази вкусотия и непременно да зарадвате приятелите си!