Home » България » Лепят екостикери на автомобилите
екостикери на автомобилите

Лепят екостикери на автомобилите

Цапащите няма да влизат в определени зони на града или в дни с мръсен въздух, научи presa24.

Газовата уредба ще се взима предвид

Всички автомобили у нас ще бъдат разделени в пет екокатегории.

Това предвиждат промени в Наредба №Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, качена за обществено обсъждане, пише вестник Труд.

В коя екологична група ще попадне автомобилът ще зависи от EURO от 1 до 6 категорията или датата на първа регистрация и количеството вредни газове, които отделят. За целта на всяка кола ще бъде сложен екостикер.

Засега тази категоризация няма да влияе върху данъка на автомобила. Газовата уредба ще се взима предвид при определяне на екологичната група. При категоризиране на автомобил с газова уредба проверката на отделяните вредни газове, ще се определя при работа на двигателя на газ, е записано в наредбата.

Електромобилите и тези на водород ще бъдат в пета екогрупа.

В най-ниската категория – първа, ще влизат колите на бензин, с двутактови двигатели, които не подлежат на измервания, регистрирани до 1 юли 1992 г. В нея попадат и автомобили с EURO 1 и 2, с първа регистрация до 1 януари 1996 г.

За дизеловите автомобили в първа категория са тези с EURO от 1 до 4, регистрирани преди 1 януари 2002 година.

В зависимост от това дали автомобилът е дизелов или бензинов ще се мери съответно димност или съдържание на въглероден оксид в отработените газове, като от показанията също ще зависи в коя група ще попадне колата.

Целта на промените е най-замърсяващите автомобили да бъдат спирани в определени зони на града или дни, когато са регистрирани пикови стойности на вредни емисии във въздуха. Това ще се решава от общината.

Проверките за определяне на екологичната група на МПС ще се извършват в контролно-техническите пунктове, когато дойде време за годишния им технически преглед.

Новите правила по издаването на стикери и удостоверения за техническа изправност относно екологичните категории влизат в сила 9 месеца след обнародването на наредбата в “Държавен вестник”. Причината е изработването и доставянето на тези документи в контролно техническите пунктове.

Изискванията за връзка между информационната система на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” и контролно измервателните уреди влизат в сила 12 месеца след обнародване на промените. Така фирмите, произвеждащи това оборудване, ще могат да приведат софтуерите на уредите в съответствие с изискванията на наредбата.

Ще се чете от разстояние

Лепят го горе в средата на панорамното стъкло

Проект на екостикера, разделящ на 5 категории леките и лекотоварните автомобили до 3,5 тона.

Новият екостикер ще се поставя в средата от вътрешната страна на горната част на предното стъкло на автомобила, предвижда наредбата. Ако на определеното място има залепен знак, той се премахва преди залепване на издадения знак. За ремаркета, полуремаркета и мотоциклети стикерът ще се залепя на гърба на удостоверението за техническа изправност.

Стикерът ще има вграден идентификатор с антена, позволяващ да се чете от голямо разстояние. Целта е камери да могат да приемат сигнала в коя е екогрупа е автомобилът и при ограничения, колата да не бъде допускана в дадено населено място или в квартали и райони със замърсявания на въздуха.

В Сливен

Глобяват за сменени крушки на фаровете

Росица Николова,

ТРУД, Сливен

екостикери на автомобилите

Техническа проверка на автомобил за установяване дали стандартните крушки не са подменени.

Шофьорите на шест автомобила с подменени светлини на фаровете са били санкциониране при последната операция за пътен контрол, проведена в Сливен, съобщиха от ОД на МВР. Наложените глоби възлизат на 150 лева.

В операцията са участвали служители на охранителна полиция и три полицейски участъка в областния град. Сред акцентите на контрола е било и състоянието на фаровете заради новата мода да се подменят стандартните лампи с ксенон и ЛЕД, които не подлежат на регулиране.

Излъчваната от тях светлина не е насочваща, а се разпръсква, заслепява останалите шофьори и е реална предпоставка за катастрофи, коментираха служители на реда. При установяване на неизряден автомобил, се извършва техническа проверка в сервиз на КАТ. Когато съмненията за подмяната се потвърдят, се съставя акт.

Началникът на Районното управление на МВР – Сливен е изпратил писмо до “Автомобилна администрация” относно нуждата от завишаване на контрола в пунктовете, които извършват годишните технически прегледи.

dunavmost