Home » Здраве » Инсултът не се случва внезапно! Ето как да го предотвратите!
Инсултът не се случва внезапно! Ето как да го предотвратите!

Инсултът не се случва внезапно! Ето как да го предотвратите!

Броят на инсултите е много висок по света. А вероятността от появата им нараства с възрастта на човек.

Но напоследък инсултът, подобно на много болести, засяга все повече млади хора и хората в трудоспособна възраст. Ето защо всеки трябва да знае признаците на това ужасно заболяване, рисковите фактори и мерките за първа помощ.

Признаци на инсулт

Симптомите на инсулт се различават в зависимост от това коя част от мозъка е засегната. Ако сте получили инсулт от дясната страна на мозъка, то външно той проявява симптоми от лявата страна на тялото. Това е свързано с кръстосаните връзки в човешкото тяло. Съмнението за инсулт е лесно да се провери самостоятелно с прост тест. Нарича се “лице-реч-ръка”. Можете да помолите човек да се усмихне, да вдигне двете си ръце и да каже нещо.

И ако внезапно се появи асиметрия на лицето, в ръката се усети слабост, а речта е нарушена, спешно трябва да повикате линейка. В зависимост от това коя част от мозъка – дясна или лява, е получила инсулт, симптомите ще бъдат различни.

Съвети за помощ при инсулт от Преса 24

Най-важното нещо при инсулт е възможно най-скоро отидете в болницата! Необходимо е помощта да бъде предоставена през първите три часа. През това време можете да възстановите кръвообращението в засегнатия участък на мозъка и да предотвратите инвалидност. Ето защо, колкото по-скоро се започне специално лечение, за предпочитане в съдовия център, толкова по-големи са шансовете за пълно възстановяване.

За съжаление, лекарите все още са изправени пред ситуации, в които човек не отива в болницата, надявайки се, че “всичко ще отмине само по себе си”.

Инсултът не е случайно внезапно заболяване. Многото години пренебрегване на здравето и неправилния начин на живот водят до него. Ето защо, да намали риска от инсулт е напълно способен всеки.

Инсултът има своите рискови фактори. Определено трябва да знаете за тях:

1) Високо кръвно налягане.
2) Повишен холестерол
3) Наднормено тегло
4) Пушене
5) Злоупотреба с алкохол
6) Прием на големи количества животински мазнини, прости въглехидрати, малко фибри
7) Ниска физическа активност
8) Повишена глюкоза

Колкото повече положителни са отговорите в този списък, толкова по-големи са шансовете за инсулт. Сред заболяванията, които повишават риска от инсулт, на първо място е хипертонията. В допълнение към нея са диабета, сърдечните заболявания, нарушенията на кръвосъсирването.

Следователно, всяко лице над 40-годишна възраст трябва да минава профилактични прегледи. Уверете се, че периодично измервате налягането и знаете нивата на холестерола и кръвната си захар. Това трябва да се направи дори, ако „нищо не ви притеснява“ и да предприемете действия, когато откриете проблем.

Понякога е достатъчно да промените начина си на живот, но може да се нуждаете и от лекарства.

Опасността при инсулт е, че може да последва втори. За да се предотврати рецидив, вземете мерки за вторична профилактика при съдови инциденти. На първо място, премахнете горепосочените рискови факти. Действително, както показва практиката, дори и след инсулт, много пациенти не се отказват от тютюнопушенето, алкохола или нездравословната храна.

Източник: alonews168