Home » България » За пример! Бригада от млади хора почиства градинки и площадки в София
Бригада от млади хора почиства градинки и площадки в София

За пример! Бригада от млади хора почиства градинки и площадки в София

Ентусиасти от столичния квартал „Изток“ дават пример на всички нас. От няколко седмици група доброволци се събират с инструменти и чували, за да разчистват и разкрасяват занемарените площадки между блоковете.

Автор на идеята е Виктор, а скоро към него бързо се присъединяват и други съкварталци. „Бригадата расте постоянно, започнахме десетина човека“ – споделя Виктор. Впоследствие доброволците се увеличили и имало дори момент, в който се събрали петдесетина души.

Еко ентусиастите вече имат 5 почистени градинки, като разкриват, че най-много откриват захвърлени фасове. В самото начало събирали по над 100 чувала от градинка, но вече си наемат малко камионче, в което изсипват чувалите, за да може после да ги използват пак.

Но Виктор и компания не се занимават само с изхвърляне на боклуците. Те също така подрязват храстите, боядисват пейките и детските съоръжения, ако има нужда. „Купуваме си боя, боядисваме. На някои места се налага да възстановим дъските… по пейки, по катерушки…“ – обяснява Виктор.

Специално за цялата кампания участниците в нея са си направили и специални тениски, на които пише „Бъди общественополезен“. „За да покажем на всеки един, че може да се включи към нас и да бъде общественополезен“ – разкрива един от участниците в проекта Мартин.

„Миналата седмица, още в неделя, вечерта тук имаше деца. Това не е било от години“ – споделя за една от градинките млада майка от квартал „Изток“.

Мисията на бригадата е да почистят възможно най-много места и да заразят със своя пример и другите квартали. Надяваме се, че повече хора ще последват добрия им пример.

Източник: Преди обед