Home » Здраве » Защо боровинките са толкова полезни за сърцето
Защо боровинките са толкова полезни

Защо боровинките са толкова полезни за сърцето

Боровинките, за които по-рано се смяташе, че са полезни за очите, всъщност влияят минимално на зрението. Но за сърцето са изключително полезни, научи presa24.

Пресните боровинки са богати на полифеноли, микроелементи и фибри. Като източник на антиоксиданти те подобряват усвояването и преработката на глюкоза, предотвратяват стареенето.

Оказа се, че тези зрънца може ефективно да се борят с възпалението на миокарда и да забавят образуването на холестерол, който се натрупва по стените на кръвоносните съдове и води до инфаркти и инсулти.

Добър начин да предотвратите риска от развитие на сърдечносъдови заболявания е да изяждате по една чаена чаша боровинки на ден (като не забравяте за здравословния начин на хранене и активното движение).

Ето и повече подробности за  впечатляващите ползи за здравето от тези мънички плодчета:

1. За по-добро зрение

Високото съдържание на витамин А е едно от многото здравословни качества, които боровинки притежават. Той е особено полезен за зрението. Известен факт е, че с негова помощ се предотвратява загуба на зрението в напреднала възраст.

2. За здраво сърце

Цветът на боровинките се дължи на антоцианини – флавоноид, който предотвратява натрупването на плаки и подобрява здравето на сърдечносъдовата система.

Специално за дамите – според проучвания, боровинките (и ягодите) могат да бъдат особено полезни за здравето на женското сърце.

3. За предпазване от рак

Горепосочените антоцианини са многофункционални, защото са полезни и при превенция на рак. Това, заедно с антиоксидантите в боровинките, помага да се спре растежът на раковите клетки. И отново жените имат повече ползи от този плод. В действителност, превенцията при жените може да бъде по-висока с 50%.

4. За здрав пикочен мехур

Повечето жени знаят, че червените боровинки са известни със свойствата си да облекчават инфекции на пикочните пътища. Сините боровинки също работят в тази насока.

5. За по-добра памет и по-силна мозъчна функция

Да, боровинките буквално са “храна за мозъка”. Проучвания показват, че те могат да бъдат изключително полезни за поддържането на мозъчната функция и паметта. Изследване, проведено в Университета на Синсинати, показва, че по-възрастните хора, които са приемали боровинков сок, имат по-добри резултати при тестовете за памет, отколкото тези, които са приемали плацебо.

6. В помощ на храносмилането

Боровинките са богати на фибри, които са необходими за правилното храносмилане. Те биха били от голяма помощ при запек.

7. За отслабване

Боровинките са страхотни, щом става дума за загуба на тегло. Изследвания сочат, че ако в диетата ви присъстват много боровинки, ще намалите значително коремните мазнини. В допълнение, плодът съдържа въглехидрати, които, както знаем, помагат да се чувствате сити за по-дълго време.

8. За хубава кожа

Антиоксидантите в боровинките идват на помощ. Те неутрализират свободните радикали и предотвратяват увреждането на клетките. Това означава, че кожата ви ще изглежда по-млада и по-здрава.

9. За здрава имунна система

Боровинките съдържат и високи нива на витамин С, който има редица ползи, включително поддържане на имунната ви система здрава. В действителност една порция боровинки съдържа приблизително 25% от дневната нужда от витамин C.

10. За прекрасна косата

Едно от другите предимства на витамин C е, че може да направи косата много хубава и да помогне в борбата с косопада.

Здравето