Home » Life Story » Живот в дом за възрастни хора: Обстоятелствата са се променили, но животът продължава
дом за стари хора

Живот в дом за възрастни хора: Обстоятелствата са се променили, но животът продължава

Преместването на човек дом за възрастни хора е важно и много трудно събитие в живота, защото той напуска обичайните и удобни условия за него, отива буквално в неизвестното…

Трезва оценка на плюсовете и минусите на живота в дом за възрастни хора

Преместването където и да е, както всяка драстична промяна, винаги е стресиращо (със знак + или -), но преместването в старчески дом може да бъде смекчено, като подготвите любимия човек за това събитие.

Направете списък на нуждите на възрастния човек по отношение на здравето, навиците, хранителните нужди. Намерете подходящ дом за стари хора и обяснете, че ще можете да го посещавате по всяко време и той не е изолиран от света. Разсейте страха му да остане сам.

Говорете с уважение, подчертайте любовта си към него и изслушайте внимателно всички желания относно ново място на пребиваване.

Не го препирайте, дайте време да свикне с тази идея. Заведете ги в избрания дом за възрастни хора на обиколка, за да може да разговаря с обитателите му и да си състави мнение за институцията.

Най-добре е да посетите дома за възрастни хора в момента, когато там се провежда празник. Това ще помогне на вашият близък да се слее в обществото, да направи нови запознанства с потенциални съседи.

Местоположението на пансиона е важно за комфортния престой на пенсионера

Добрият дом за възрастни хора е разположен на тихо място с чист въздух, красива природа, където пенсионерите могат да се насладят на тишина и спокойствие.

Живописните пейзажи помагат на възрастните хора бързо да се адаптират към новите условия на живот. Така те ще се чувстват комфортно и ще знаят, че роднините могат да дойдат на гости по всяко време.

Територията на институцията трябва да е удобна за разходки, да има пейки, беседки, осветление вечер, добре поддържан екстериор.

Поддържане на връзка с близки и външния свят

Процесът на адаптиране на човек към новите условия на живот в дом за възрастни хора винаги е по-лесен и по-бърз, ако на първия етап роднини или приятели го посещават по-често.

Задачата за установяване на нови контакти с нови съседи се решава чрез съвместните усилия на персонала и пациентите, а положителните сигнали от стари познати трябва да се превърнат в мост към интеграцията в ново общество.

За да успокоите и убедите любимия ви човек, че домът не е затвор, а прилично място за комфортен живот, комуникация с другите и саморазвитие, направете си екскурзия до него, запознайте се с персонала и жителите, оценете живота условия и дневния режим. Всичко това ще помогне много.