Home » Здраве » Вижте какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по 5 ореха на ден
Вижте какво ще се случи с тялото ви ако ядете по 5 ореха на ден

Вижте какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по 5 ореха на ден

Наричат ядките суперхрана заради високото съдържание на здравословни мазнини и многобройните ползи за здравето.

Препоръчва се консумацията им в определени количества, но предимно сурови – бадеми, лешници, фъстъци. Но ако искате да стабилизирате организма си, добавете ореха като част от ежедневното си меню.

Орехите съдържат толкова много различни витамини и минерали, че само няколко ядки са достатъчни, за да ви заситят до следващото основно хранене за деня.

Някои от най-важните хранителни вещества, открити в орехите са:

– Омега-3 мастни киселини
– полиненаситени мазнини
– феноли
– витамин Е
– антиоксиданти

Как орехите подобряват здравето?

– Вижте какви ще бъдат ползите за здравето, ако ядете всеки ден по 5 ореха:

По-ниски нива на стрес – Орехите могат да направят чудеса със здравето ви, ако сте подложени на постоянни стресови ситуации. Те успокояват по естествен начин реакциите на организма и помагат да се преодолее доста по-лесно и по-бързо това психическо състояние.

По-стабилно сърце – Орехите доставят на организма голямо количество антиоксиданти, които са от съществено значение за борбата със свободните радикали, които водят до сърдечни заболявания и дегенерация на сърдечния мускул. Затова редовната консумация на орехи може значително да подобри сърдечното ви здраве.

Стабилна защита от дегенерация на мозъка – Благодарение на омега-3 мастни киселини в орехите, редовната консумация намалява значително опасността да развиете болестта на Алцхаймер. Освен това, омега-3 мастните киселини са много полезни срещу рак, хиперкинетикно разстройство с нарушение на вниманието (което се среща предимно при момчетата в ранна детска възраст) и депресия.

Намаляват холестерола – Резултати от проучване, публикувано във вестник New England Journal of Medicine, показват, че хората, които консумират орехи имат по-ниски нива на лошия холестерол, отколкото тези, които не ядат ядки. Това е още една полза на орехите за сърцето.

Редуцират теглото – Орехите имат в изобилие полиненаситени мазнини, които са от съществено значение за правилното функциониране на организма. Те предотвратяват запушването на артериите, както и негативните ефекти от наситените мазнини върху здравето. И още, полиненаситени мазнини в орехите регулират глада и ви държат сити дълго време.

Подхранват косата, кожата и ноктите – полиненаситените мазнини и омега-3 мастните киселини са полезни за вашия външния вид. Тези хранителни вещества помагат за укрепване на ноктите, правят косата блестяща, а кожата – безупречна.

Независимо кои ползи на орехите върху здравето ви допадат най-много, те трябва да са неразделна част от ежедневното ви меню.

Има много начини да се насладите на вкуса им – като хапване между основните хранения, допълнение към салати, в десерти и др.

И още нещо – въпреки че са изключително здравословни, орехите съдържат доста калории. Затова е препоръчително да не прекалявате с консумацията им.

Не забравяйте, че 5 ореха на ден са достатъчни, за да имате перфектно здраве.