Home » България » Eлена Динева: Имам брак с Божков, нямах желание да напусна страната
Eлена Динева Имам брак с Божков

Eлена Динева: Имам брак с Божков, нямах желание да напусна страната

Не съм обществена заплаха.

Имах възможност да напусна страната, но нямах желание. Съпругът ми беше принуден да не се върне. Това каза в своя защита пред Специализирания наказателен съд Елена Динева, която е обвинена за участие в престъпната група с лидер собственика на „Нове Холдинг“ Васил Божков, с когото тя живее от близо 25 години, научи presa24.

Тя е била задържана преди два дни. Новината от съдебната зала беше, че Елена има сключен граждански брак с хазартния бос. Досега се смяташе, че тя само живее на семейни начала с бизнесмена.

Според адвоката й Трендафил Трендафилов в комисията по делото официален документ за сключен брак няма. В своята защита обаче 50-годишната Динева нарече Божков съпруг.

В крайна сметка прокурор Мария Борисова разясни, че Елена Динева и Васил Божков имат сключен граждански брак, но тя не е приела неговата фамилия

Половинката на хазартния бос беше готвила писмен текст в своя защита, но в крайна сметка говори без да чете.

Тя обясни, че участва в управата на няколко дружества, които обаче нямат абсолютно нищо общо с хазарта. Едното съществува от 19-20 години, в други три е инвеститор. Нито едно от тези дружества няма участие в Националната лотария.

Елена е в управителните съвети на две фондации – „Тракия“ и „Българско изкуство“, като за „Българско изкуство“ каза че спонсорира тази фондация за издаване на книги и албуми, които не са с големи тиражи.

Във фондация „Тракия“ членовете на управителния съвет просто помагат. Тя също така обясни, че през последните двайсет и няколко дни, откакто започнали претърсванията, през цялото време е съдействала на разследващите органи. Следователите били изненадани, че в дома й на бул. „Васил Левски“ има много картини.

„На 22 години си купих първата картина“, каза Динева, за която се знае, че още през 90-те години започва да работи за Божков.

Тя също така обясни, че през тези дни в дома й минали над 120 души – полицаи, прокурори, следователи, експерти по културните ценности.

„Помагах на тези хора, не защото съм мила и добра, а защото разбирам патовата ситуация. В момента съм пресирана“, каза Елена Динева и отново повтори, че отдавна не е оперативно ангажирана в хазарта. Тя обясни, че познава основните свидетели в делото – братята Боян и Цветомир Найденови, с които имали съвсем нормални отношения преди акцията.

Жената до Божков се оплака още, че банковите й сметки, които са само в една банка, са блокирани от първото претърсване в дома им.

„Последните 20 дни, уволнявам хора, пускам предизвестия, опитвам се да успокоя персонала. Как може в тази ситуация да представлявам обществена опасност?“. Тя посочи, че не е виждала нито един член на Комисията на хазарта, за които има обвинения, че са били подкупени от Божков.

Преди нея прокурор Мария Борисова поиска постоянен арест за жената на бизнесмена, тъй като можела да повлияе на свидетелите, а и да укрие доказателства. Съдът ще се произнесе в 18 ч.

Елена беше въведена окована с белезници, а докато чакаше да започне съдебното заседание помоли само за минерална вода.

Динева е съдружник в повечето фирми на Васил Божков В „Булпартнерс травел“ тя държи 20%. Делът й е прехвърлен от Мая Стоева. В Е-пропърти – Динева е едноличен собственик и управител.

На всички компании на Божков обаче от 14 февруари е наложен запор от КПКОНПИ.

Елена Динева е собственик на фондацията „Колекция българско изкуство“. Васил Божков е в управителния съвет, а председатели са Елена и сестра й Милена.

марица