Home » България » 49 души в Русенско са осъдени без да знаят
49 души са осъдени без да знаят

49 души в Русенско са осъдени без да знаят

49 души в Острица, Русенско получават писма от частен съдебен изпълнител, в които ги призовават да заплатят 60 000 лева общо, като повечето дори не знаят, че е заведено дело срещу тях, научи presa24.

През 2007-ма година група хора от селото кандидатстват по програма на Държавен фонд “Земеделие”, по която получават субсидия за всяко животно, което отглеждат. Предоставени са им земите на Община Две Могили, за да пасат животните си, като плащат наем на общината, равен на 50% от печалбите им, предаде ТВН.

През 2011-та година обаче субсидия по банковата им сметка не постъпва.

“В договора пише, че изплащането на наема става до 14 дни след получаването на субсидията от Държавен фонд “Земеделие”. Ние не сме получили нито стотинка от Държавен фонд “Земеделие” за 2011-та година”, обяснява бившият кметски наместник на Острица Йордан Йорданов.

Тъй като субсидиите не идват, не са платени и наемите на Общината. А хората продават животните и вече отдавна няма и помен и от тях.

В края на миналия месец те получават писма от частен съдебен изпълнител, в които ги уведомяват, че дължат обща сума от 60 000 лева по дело от 2013-та година, заведено срещу тях от Община Две Могили. Голяма част от тях обаче дори не знаят, че толкова години са били длъжници.

Йордан Йорданов обясни, че делото през 2013-та година е гледано от Окръжен съд – Русе. Решено е в полза на Общината, която трябва да получи 28 000 лева. Последвало е обжалване, но през 2016-та година решението е потвърдено на втора инстанция. Така се стига до Върховния съд, който също потвърждава решението на Окръжния през 2018-та година.

През годините обаче никой не е потърсил хората, нито техните пари. До момента, в който получават писмата, а лихвите са умножили сумата по повече от две.

“Искаме първичните документи към делото! Как е заведено, с какви документи, само с договор ли? Те документи не искат да дадат. Подготвили сме едно писмо, официално да искаме всички тези работи.”, настояват хората.

Общата сума е разделена по равно на всички 49 души – средно около 1300 лева на човек. Хората смятат обаче, че това е несправедливо, тъй като някои от тях са получавали субсидия за едно животно, а други за много повече.

“Не може с 25 лева да плащат 1300, а някакви с 15 000 също да плащат 1300. Не съм съгласна.”, каза една от потърпевшите. Друг добави: “Оттам почват дразгите между хората, защото съдебната ни система не е като хората.”

Оказва се, че по същия казус са съдени общо 5 села. И докато според съда, Острица и Могилино трябва да плащат, Кацелово, Челнов и Баниска не дължат нито стотинка.

Дунавмост