Home » Здраве » 3 разпространени у нас продукта, които увеличават риска от тромбоза, сгъстявайки кръвта
продукти които увеличават риска от тромбоза

3 разпространени у нас продукта, които увеличават риска от тромбоза, сгъстявайки кръвта

Тромбозата е опасно заболяване, което засяга голям брой хора в напреднала възраст, научи presa24. То води до болка, подуване на крайниците, тахикардия, липса на въздух.

Една от основните причини за тромбозата е сгъстяването на кръвта. Кръвният вискозитет се увеличава и по този начин се затруднява транспортирането на кислород и хранителни вещества до всички системи на тялото.

Причините за увеличаване на вискозитета на кръвта могат да бъдат много: Консумацията на алкохол, липсата на вода в тялото, слабата подвижност, тютюнопушенето, недостиг на витамини.

Също така, един от най-важните фактори за повишаване на вискозитета на кръвта е храненето. Някои храни буквално „сгъстяват“ кръвта ни и увеличават риска от тромбоза.

3 често срещани продукта, които сгъстяват кръвта и увеличават риска от тромбоза:

1. Захар

Най-вредният продукт с висок вискозитет на кръвта. Той се натрупва под формата на „гликогени“ в черния дроб се синтезират до „липиди“, които провокират появата на кръвни съсиреци в кръвоносната система.

През последните 30 години консумацията на захар от населението се е увеличила средно 10-15 пъти. А физическата активност е спаднала с 40%.

2. Картофи

Във всяка къща и на всяка маса има картофи, но малко хора знаят, че този продукт е толкова опасен, колкото захарта.

Съдържа много нишесте, което при излишък също се трансформира в липиди. Картофът съдържа също така много танини, които сами по себе си сгъстяват кръвта.

3. Животински мазнини: Млечни продукти, месо

Животинските мазнини, млечните продукти и месото провокират рязко повишаване на липидите в кръвта.

Изброените в статията продукти не трябва да бъдат напълно изключени от менюто ви. Препоръчваме да си направите кръвен тест, за да определите вискозитета на кръвта.

zdrave.to