Home » Здраве » 10 причини да включите чиа в менюто си
чия

10 причини да включите чиа в менюто си

Чиа семената произхождат от цъфтящи растения в Мексико и Гватемала. Те са много важна хранителна култура за ацтеките. Преди повече от 20 години, изследователят Уейн Коутс започва да разглежда чиа като алтернативен посев за фермерите в северната част на Аржентина. От тогава има доказателства само за положителните ефекти на семената от чиа: повишава енергията на тялото, стабилизира кръвната захар, подпомага храносмилането и намалява холестерола.

Малкото семе – което идва и в бял или тъмно кафяв и черен цвят – също има и огромен хранителен профил. Съдържа калций, манган и фосфор, и е чудесен източник на омега-3. Може да си набавите чиа от магазините за био храни или онлайн.

10 причини да включите чиа в менюто си

  1. Чиа се изучава като природно средство за лечение на диабет от тип 2.
  2. Само 28 грама чиа разполага с 11 грама диетични фибри – около една трета от препоръчителния дневен прием за възрастни. Добавянето на чиа към вашата диета е един лесен начин да се уверите, че получавате една добра доза фибри, което е важно за здравето на храносмилателната система .
  3. Чиа семената са пълни с омега-3 мастни киселини – близо пет грама на порция.Тези мазнини са важни за здравето на мозъка. Няма по-богата храна на омега-3.
  4. Чиа семената имат 18 на сто от препоръчителния дневен прием на калций, който е полезен за поддържане на костите и здравето на устната кухина, както и предотвратяване на остеопорозата.
  5. Манганът не е добре познат за нас, но е важен за нашето здраве. Полезен е за костите и помага на тялото да усвои други основни хранителни вещества, като биотин и тиамин. Една порция от чиа семена, или 28 грама, има 30 на сто от препоръчителния прием на този минерал.
  6. Чиа семената осигуряват 27 на сто от дневната доза фосфор. Той поддържа здрави кости и зъби. Фосфорът се използва от организма за синтеза на протеин в клетките, както за растежа и възстановяването на тъканта.
  7. Чиа семената също са чудесен източник на протеин за вегетарианците и не разполагат с никакъв холестерол. В 28 грама от тези супер семена има 4,4 грама протеин, близо 10 на сто от дневната доза.
  8. Стабилизиращият ефект на чиа върху кръвната захар се бори с инсулиновата резистентност, която може да бъде свързана с увеличаването на коремните мазнини. А те са опасни за здравето не само на органите в коремната област, но и като цяло.
  9. Триптофан – амино-киселина, която се съдържа в пуешкото, също се намира в чиа семената. Триптофанът помага за регулиране на апетита, съня и подобрява настроението.
  10. Чиа семената са полезни за подобряване на кръвното налягане и сърдечно-съдовата дейност.

В кои случаи смутито води до напълняване