Home » България » Това село удари София в земята по най-високи заплати, средната там е над 2 600 лв.
Това село удари София в земята по най-високи заплати средната там е над 2 600 лв.

Това село удари София в земята по най-високи заплати, средната там е над 2 600 лв.

За второто тримесечие на годината най-високата средна брутна заплата е в Югозападния район на страната благодарение на София, показват данните на Националния статистически институт, а сумата е 2163 лева. Първенец е столицата, а с най-ниски възнаграждения са в област Кюстендил.

На общинско ниво сметките стоят по различен начин. Малки общини с големи работодатели държат първите места. Според последната статистика на Института за пазарна икономика от преди две години на призовото място е Челопеч, а след това се нареждат Козлодуй, Пирдоп и Раднево. Общини с развита добивна промишленост, както и с големи предприятия в енергийния сектор.

Най-високите заплати освен в IT сектора, обикновено са там, където промишлеността е напреднала. Ярък пример  за това е Челопеч. Според последната статистика средната брутна заплата там е 2 628.

В селото в Софийска област според последното преброяване живеят едва 1729 души. Но тук е едно от най-големите находища в Европа на медни, златни и пиритни руди.

„Виждаме едни по-високи заплати по оста София-Пазарджик-Пловдив-Стара Загора и Бургас. Не е учудващо, че най-ниски са в областите, в които икономическата дейност е по-ограничена”, твърди пред „Нова телевизия“ Зорница Славова, старши икономист ИПИ.

Заплатите от банкомат най-бързо се теглят в Кюстендил. И не защото тук банкоматите са бързи, а защото заплатите са малки, рекордно малки, и това го знаят дори и банкоматите. Средното възнаграждение за второто тримесечие на годината  в областта е 1 126 лв.

Така безработицата тук  е 6,5 на сто, а обявените работни места са едва 140, отчитат от Бюрото по труда. По-голямата част от тях за хора, без висше образование.

Освен Кюстендил на дъното в статистиката по най-ниски заплати са още в областите – Хасково, Благоевград и Видин. Икономисти отчитат още, че заплатите в страната трудно компенсират  инфлацията, а най-фрапантна е разликата в сектор „Здравеопазване”.

„Ако сравним данните виждаме, че само единствено в област София ръстът на заплатите изпреварва макар и с малко инфлацията, но във всички други, най-големи са разликите в Търговище и Разград”, твърди Зорница Славова, старши икономист ИПИ.

Блиц