Home » България » Изолираха първи случай на свински грип у нас – ето къде е огнището на заразата
Изолираха първи случай на свински грип у нас

Изолираха първи случай на свински грип у нас – ето къде е огнището на заразата

Тази сутрин в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания чрез генетичен анализ е доказан вирус на пандемичния грип (H1N1), по-познат с наименованието «свински грип».

Това съобщи директорът на НЦЗПБ, научи presa24.

Тодор Кантарджиев. Той уточни, че става въпрос за две деца от Бургас , съответно на 3 г. и 1 месец и на 3 г. и 3 месеца, които са хоспитализирани в УМБАЛ – Бургас, но не са в много тежко състояние. Пробите са били изпратени за изследване от РЗИ – Бургас.

Засега е трудно да се прогнозира какво ще се случи през следващите седмици, трябва да се вземе предвид обаче, че вирусът на пандемичния грип се разпространява много бързо, каза още проф.Кантарджиев. По тази причина той предупреди, че е необходимо повишено внимание около Коледните и Новогодишните празници, а страдащите от хронични заболявания и тези с понижен имунитет трябва да избягват посещение и пребиваване на места, където се събират много хора.

По думите на специалиста засега в Европа има паритет между грипните вируси от групи А и В, както и между типовете H1 и H3 от група A в сравнение с група B.

За Жената