Home » България » Изкупната цена на меда се срина под 3 лева килото
цена на меда се срина под 3 лева

Изкупната цена на меда се срина под 3 лева килото

Изкупната цена на меда се срина под 3 лева килото, научи presa24.

За втора поредна година изкупната цена на пчелния мед е срината до минимум. Сключват се сделки на стойност 3,50 лв. за кг, но на много места в страната тя е паднала и под 3 лв. Основна причина за това е безмитният внос в Европейския съюз на над 40 000 тона мед годишно от страните от Латинска Америка, коментира Николай Гайдов, председател на Общинско пчеларско сдружение „Акация 1899“ – Пловдив. Браншовиците отбелязаха вчера професионалния си празник, който честват в деня на св. Харалампий – закрилник на меда и пчеларите.

Гайдов уточни, че мед под 5 лв. изкупна цена е под себестойност, а в Западна Европа изкупните цени са 4-5 евро за кг. Заради ниската изкупна цена у нас голямо количество мед залежава по складовете.

Вносният продукт не само че подбива цената на българския пчелен мед и води до фалит много пчелари, но е заплаха и за здравето на потребителите. В Южна Америка се използват над 240 субстанции в пестициди, които са забранени в ЕС. Събирайки прашец от третирани растения, ​в меда попада ​микс от химикали.

Изкупната цена на пчелния мед започна драстично да пада преди две години, след като България се отвори за внос на мед от Украйна и Китай. Това пак е по решение на Европейския съюз за безмитен внос на 5000 тона мед от двете страни в Европа. Част от този мед минава през България и се реекспортира на Запад, в което няма лошо. Въпросът е, че не се изкупува българският мед, недоволства Гайдов.

Той коментира, че в големите търговски вериги има различни видове мед, който се продава на цена около 5 лева, а това подсказва за съмнително качество. Дали е украински, или китайски, не зная, но няма как дори да е български и да е купен на 3.50 лв., със заложените разходи по опаковка, етикет, буркан, както и търговска надценка, и ДДС, да се продава между 5 и 6 лв. и да е истински, пресмята Николай Гайдов.

Той коментира и друг проблем – за мнозина пчеларството ​​е допълнителен доход, което обяснява и наличието на над 50 процента сив сектор в бранша. Само 4 хиляди са регистрирани като земеделски производители и още 2-3 хиляди са регистрирали пчелините си като ветеринарномедицински обекти. По неофициална информация броят на тези, които се занимават с производство на мед и пчелни продукти у нас, са около 20 000 души. Контрол върху тях трябва да упражнява Българска агенция по безопасност на храните.

Марица