Home » Свят » Германски вирусолог: Не можем да спрем да живеем!
Германски вирусолог: Не можем да спрем да живеем!

Германски вирусолог: Не можем да спрем да живеем!

Известният германски вирусолог Хендрик Щреек настоява за преосмисляне на стратегията в битката срещу коронавируса, видя Преса24.

Не бива да гледаме единствено броя на заразените, не можем да спрем да живеем, казва вирусологът.

„Пледирам за промяна в стратегията“, заяви пред вестник „Велт ам Зонтаг“ известният германски вирусолог Хендрик Щреек, ръководител на Института по вирусология към Медицинския факултет на университета в Бон.

„Не бива да се концентрираме единствено върху броя на заразените“, смята 43-годишният учен. Според него, макар броят на новозаразените да се покачва сериозно, при смъртните случаи не се наблюдава почти никакво увеличение. По данни на германския институт „Роберт Кох“, до момента в Германия са регистрирани 9350 смъртни случаи в резултат от зараза с коронавируса.

„Имаме право да допускаме грешки“

Германският вирусолог не отрича, че разпространението на заразата трябва да бъде ограничено. „Но инфекциите без симптоми не са непременно нещо лошо. Колкото повече хора се заразяват, без да развият симптоми, толкова повече, поне за определен период от време, ще са хората с имунитет“, пояснява вирусологът.

Според Щреек, много важно е да се осъзнае, че никой – нито политиците, нито медиците, нито учените – не може да очертае единствения правилен път в битката срещу пандемията. Затова би трябвало да имаме право да допускаме грешки, а и не можем да спрем да живеем, казва вирусологът.

Рекорден брой нови инфекции

В същото време по света бяха регистрирани рекорден брой нови инфекции – близо 308 000 са новозаразените в рамките на едно денонощие, което е най-високата стойност от началото на пандемията, съобщиха от Световната здравна организация. Ръстът на новите случаи е най-силен в Индия, САЩ и Бразилия, а в Израел дори въвеждат нова строга карантина с драстични ограничения.

Източник: „Дойче веле