Home » България » Ще счупи ли коронавирусът икономиката ни: Поне 3,5 млрд. лева ще загуби България
Ще счупи ли коронавирусът икономиката ни

Ще счупи ли коронавирусът икономиката ни: Поне 3,5 млрд. лева ще загуби България

Очакваме загуби за приходната част на бюджета – около 3 млрд. лева дефицит, каза министър Владислав Горанов, припомня presa24.

Държавата е подготвена за криза. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в студиото на бТВ, след като водещият Антон Хекимян го пита дали китайския коронавирус ще чупи икономиката ни.

„Със сигурност ще бъдат нанесени щети от коронавируса. Надявам се да са основно икономически“, добави Горанов.

„Няколко десетки милиона лева са инвестирани в покупката на медицинска техника, на лични предпазни средства. По-голямата ангажираност на служите за сигурност и на служителите в РЗИ ще коства допълнителен бюджет на техните бюджети“, заяви министърът.

„Много авантюристично ще е да кажем още от сега колко ще е дупката в хазната. При стопанска стагнация и призиви за всякакви отстъпки от страна на бюджета, съчетани с допълнителни разходи, може да очакваме, че няма да успеем да постигнем първоначално заложените цели“, добави той.

„Влизаме в много добра кондиция в тази криза, която се развива през последните дни с много бързи темпове. Най-трудното предизвикателство пред политиците е да запазим самообладание и да не направим всички възможни глупости за кратко време“, заяви Горанов.

„Глупости са паническите действия, били те стопански, финансови или човешки. Още от средата на февруари говорим за потенциален проблем, свързан с тази зараза и много от мерките, които взехме, са добре структурирани, защото от много време са обсъждани“, обясни той.

„В момента стриктно следваме препоръките на нашите медицински специалисти, които ни съветват водеща да е защитата на живота и здравето. Опитваме се да ограничим в максимална степен социалните контакти, за да гарантираме по-бавно разпространение на вируса“, изтъкна министърът.

Как да актуализираме бюджета, като не е ясно за какво ще харчим парите, попита той.

Според него ефектът от кризата върху доходите ще е страшен, но хората, които досега са били на трудов договор, няма да останат без пари.

Когато някоя кръчма например затвори, служителите имат право да получат обезщетения и то в немалък период, обясни той.

„Очакваме загуби за приходната част на бюджета – около 3 млрд. лева дефицит, ако добавим допълнителни разходи, които неминуемо ще се наложат – вероятно сумата ще набъбне. Искам да ви убедя, че както финансовата, така и фискалната система имат достатъчно ресурси“, каза още Горанов.

флагман