Home » България » Ще стане ли ясно къде отиват парите за здраве?
къде отиват парите за здраве

Ще стане ли ясно къде отиват парите за здраве?

Лекарското съсловие възрази на някои твърдения от вчерашната среща на протестиращите медицински сестри с премиера и министри, припомня presa24.

Според писмената позиция на съсловната организация, внушения като „Парите за здраве отиват в джобовете на лекарите“ засилва напрежението в системата и не помага на никого.

София

Едно от исканията на медицинските сестри, а именно да се диференцират приходите на болниците по клинични пътеки конкретно за техните заплати лекарите припознаха като търсено от тях и намерено решение вече. По тяхно предложение подобно диференциране на приходите по клинични пътеки вече е факт и то най-вероятно ще бъде прието.

Повечето сестри от протестиращите вчера от палатковия лагер днес са на работа и те все още не са успели да се срещнат с вътрешния министър, за да дадат сигналите си по нарушенията, които вчера бяха споменали пред министър-председателя, въпреки това министърът обяви, че се работи по сигнали за нарушения в здравната система.

Младен Маринов – министър на вътрешните работи: Те проверките вървят вече година и половина-две, има и реализирани операции. В случая стана въпрос, че може би ще се подадат, не може би, ще бъдат подадени допълнителни сигнали, които всъщност ще бъдат включени в проверките и ще работим по проверката на тези сигнали, но като политика на министерството това е една от линиите, по които усилено работим.

По информация на „По света и у нас“ утре предстои министър и сестри да се срещнат и да подадат конкретните си сигнали за нарушения, които бяха упоменати вчера в разговора с премиера.

По другото искане на сестрите, колективният трудов договор със заложени минимални заплати за работещите в сектора да стане задължителен за работодателите, нямаме сигнал от страна на институциите докъде може да бъде приет и докъде може да се работи по него. По-скоро стои вчерашното обяснение на здравния министър Кирил Ананиев, че ако заплатите бъдат заложени в Националния рамков договор, то няма нужда трудовият договор да бъде задължителен за работодателите, тъй като приемането на подобно нещо върви през парламента и е много трудно да се случи. Предстои да видим как точно ще протекат протестите и исканията на сестрите.

Източник: bnt.bg