img

Ще стане ли ясно къде отиват парите за здраве?

/
/
/
337 Views
Сподели с приятели
0 0
0Shares

Лекарското съсловие възрази на някои твърдения от вчерашната среща на протестиращите медицински сестри с премиера и министри, припомня presa24.

Според писмената позиция на съсловната организация, внушения като „Парите за здраве отиват в джобовете на лекарите“ засилва напрежението в системата и не помага на никого.

София

Едно от исканията на медицинските сестри, а именно да се диференцират приходите на болниците по клинични пътеки конкретно за техните заплати лекарите припознаха като търсено от тях и намерено решение вече. По тяхно предложение подобно диференциране на приходите по клинични пътеки вече е факт и то най-вероятно ще бъде прието.

Повечето сестри от протестиращите вчера от палатковия лагер днес са на работа и те все още не са успели да се срещнат с вътрешния министър, за да дадат сигналите си по нарушенията, които вчера бяха споменали пред министър-председателя, въпреки това министърът обяви, че се работи по сигнали за нарушения в здравната система.

Младен Маринов – министър на вътрешните работи: Те проверките вървят вече година и половина-две, има и реализирани операции. В случая стана въпрос, че може би ще се подадат, не може би, ще бъдат подадени допълнителни сигнали, които всъщност ще бъдат включени в проверките и ще работим по проверката на тези сигнали, но като политика на министерството това е една от линиите, по които усилено работим.

По информация на „По света и у нас“ утре предстои министър и сестри да се срещнат и да подадат конкретните си сигнали за нарушения, които бяха упоменати вчера в разговора с премиера.

По другото искане на сестрите, колективният трудов договор със заложени минимални заплати за работещите в сектора да стане задължителен за работодателите, нямаме сигнал от страна на институциите докъде може да бъде приет и докъде може да се работи по него. По-скоро стои вчерашното обяснение на здравния министър Кирил Ананиев, че ако заплатите бъдат заложени в Националния рамков договор, то няма нужда трудовият договор да бъде задължителен за работодателите, тъй като приемането на подобно нещо върви през парламента и е много трудно да се случи. Предстои да видим как точно ще протекат протестите и исканията на сестрите.

Източник: bnt.bg

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели с приятели
0 0
0Shares

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *