Home » Здраве » Хапче, което го има във всяка аптечка, намалява риска от рак на храносмилателния тракт
Хапче което го има във всяка аптечка

Хапче, което го има във всяка аптечка, намалява риска от рак на храносмилателния тракт

Редовната употреба на аспирин намалява риска от рак на храносмилателния тракт с 20 до 40 процента, според открития, публикувани в четвъртък, научи presa24.

Все повече доказателства се натрупват, че аналгетикът може да помогне за предотвратяване на заболяването.

Преглед на 113 най-нови проучвания, обхващащи над 210 000 пациенти, показва, че рискът от рак на дебелото черво е спаднал с 27 процента, ракът на хранопровода с 33 процента, ракът на стомаха с 36 процента и ракът на стомашната кардия -където е хранопроводно-стомашното съединение – с 39 процента.

При рак на панкреаса, който почти винаги е фатален, се забелязва намален риск с близо 25 процента след пет години, при хората, които са използвали аспирин, в сравнение с тези, които не го правят, съобщават изследователите в „Annals of Oncology“.

“Тези открития предполагат, че аспиринът има благоприятен за предотвратяване на рак на дебелото черво и други ракови заболявания на храносмилателния тракт”, каза водещият автор Карлос Ла Векиа, професор по епидемиология в Медицинското училище в Милано.

Около 175 000 души в Европейския съюз умират от рак на дебелото черво всяка година, около 100 000 от тях са на възраст между 50 и 74 години.

„Ако приемем, че редовната употреба на аспирин се увеличава от 25 на 50 процента в тази възрастова група, това би означавало, че от 5 000 до 7 000 смъртни случая от рак на дебелото черво, както и между 12 000 и 18 000 нови случая, биха могли да бъдат избегнати“, се казва в изявление на Ла Векиа.

Аспиринът, който може да причини стомашно кървене, се препоръчва или предписва по-рядко при пациенти над 75 години.

Значителна част от изследванията през последното десетилетие са установили силна статистическа връзка между дългосрочната употреба на аспирин и намалената честота на различни видове рак, но новото проучване е най-голямото до момента, фокусирано върху храносмилателния тракт, посочват авторите.

Повечето от изследванията, проведени от Ла Векиа и колегите му, са предназначени да тестват или изследват способността на аспирина да намали сърдечните заболявания.

Колкото по-дълго хората приемат аспирин и колкото по-висока е дозата, толкова по-малък е рискът от рак, откриха новите изследвания.

Като цяло, дневната “микродоза” от 75 до 100 мг е свързана с 10-процентов спад на честотата на рака, докато дневната доза от 325 мг намалява риска с 35 процента.

При рак на дебелото черво рискът намалява с четири процента след една година ежедневна употреба, с 11 процента след три години, с 19 процента след пет години и с 29 процента след десетилетие.

“Приемането на аспирин за предотвратяване на рак на дебелото черво или всеки друг вид рак трябва да се извършва след консултация с лекар”, казва Ла Векиа.

“Хората, които са изложени на висок риск от заболяването, най-вероятно ще получат най-големи ползи.”

Резултатите са еднакво приложими и за мъжете и за жените и във всички региони, от които са почерпени данните.

здравето