Home » Здраве » Ушите показват какво е здравословното ви състояние – 8 признака, които показват, че състоянието на организма ви не е добре
Ушите показват какво е здравословното ви състояние-8 признака които показват че състоянието на организма ви не е добре

Ушите показват какво е здравословното ви състояние – 8 признака, които показват, че състоянието на организма ви не е добре

Това е нормална хигиенна процедура, за да почиствате ушите си веднъж на няколко дни. Все пак не всички знаем, че ушната кал има защитна функция и може да показва състоянието на вашето здраве.

На снимките по-долу може да видите какво означава видът на ушната кал, която остава по клечката за уши и индикатор за какво е.

8. Ушна кал със сив цвят

Ако цветът на ушната ви кал е сивкав и нямате други симптоми, тогава вероятно няма за какво да се притеснявате. Може би става въпрос просто за прах. Такъв цвят е нормален за хора, които живеят в големи градове, където въздухът е по-замърсен.

7. Ушна кал, със следи от кръв

Ако по клечката ви за уши има следи от кръв, това означава, че може тъпанчето ви да е наранено. В този случай може да се касае за инфекция, която може да доведе до отит и следователно до влошаване на слуха ви. Ето защо си струва да посетите лекар.

6. Ушна кал с кафяв цвят

Ако по клечката за уши има доста ушна кал и тя е с доста тъмен цвят, това може да е индикатор, че сте подложени на голям стрес. Опитайте се да си вземете няколко дни почивка в тиха и спокойна среда.

5. Ушна кал с черен цвят

Ако това се случи само веднъж, няма за какво да се безпокоите. Въпреки това ако ушите ви сърбят и чувството се засилва с течение на времето, трябва да посетите лекар, защото черният цвят в ушната кал говори и за гъбична инфекция.

4. Ушна кал с бял цвят

Белият цвят на ушната кал може да означава, че ви липсват витамини и микроелементи, особено желязо и мед. Препоръчваме ви да добавите боб и овесена каша към менюто си. Също така помислете дали да не си вземете витамини.

3. Ушна кал с неприятна миризма

Ако от ушите ви идва силна и неприятна миризма, това говори за сериозна инфекции в редното ухо. Освен миризмата, вие може да имате шум в ушите или да усещате заглъхване от време на време. Ако имате тези симптоми, трябва да отидете на лекар.

2. Течна ушна кал

Ако плътността на ушната ви кал се е променила напоследък, това може да означава, че е започнал възпалителен процес. Струва си да си запазите час при специалист.

1. Суха ушна кал

Най-простото обяснение за това състояние е липсата на мазнини в тялото ви. Освен това причината може да е дерматит или друго кожно заболяване, което кара кожата ви да е суха.