Home » България » Учител продава картините си, за да помага на деца с увреждания
Учител продава картините си за да помага на деца с увреждания

Учител продава картините си, за да помага на деца с увреждания

УЧИТЕЛЯТ ОТ ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПЛАМЕН БОЙЧЕВ ПРОДАВА БЛАГОТВОРИТЕЛНО СВОИ КАРТИНИ, за да помага на деца и младежи с физически увреждания.

Снощи в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” Пламен откри изложбата си, която ще остане в залите до 29 февруари.

За благотворителната изложба е приготвил 18 картини. От тях четири са продадени още преди откриването. Картините му са пейзажи, натюрморти и цветя, а цените са между 40 и 200 лв. Събраните от продажбата им средства художникът ще предостави на Дневния център за деца и младежи с увреждания „Дъга” във Велико Търново.

Самият Пламен страда от церебрална пареза на левите крайници и не крие, че заради това като ученик често е бил обект на подигравки от страна на връстниците си. Отношението към него се променя в студентските години, когато сменя средата. Днес художникът вече е преодолял и погледите на хората, и недоверието им към него, и отношението, че е различен.

„Искам да кажа на хората, които са в моето положение, и най-вече на младежите и децата, които са по-чувствителни, че това, че сме различни, не ни прави по-лоши от останалите. Трудностите се преодоляват с много упоритост и постоянство. Когато човек иска нещо достатъчно силно и се бори за постигането му, в крайна сметка го постига. Аз исках да стана художник, вървях през цялото това време целеустремено към целта и го постигнах. И не само това. Въпреки че съм с увреждане, аз спортувам редовно, ходя на фитнес четири пъти в седмицата, вдигам тежести, карам колело. Изобщо живея един нормален живот, не по-различен от този на останалите хора, и правя всичко, което ми носи удовлетворение”, казва Пламен, който преподава рисуване.

Пламен Бойчев е от село Ресен.

Завършва средното си образование в Г. Оряховица, а след това Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет. От 2007 г. преподава изобразително изкуство в Природо-математическата гимназия във В. Търново. Има самостоятелни и участва в общи изложби от 2008 г. Участва в пленери в София, Бургас, Варна и Дряново. Бил на 16 г., когато организира в Свищов изложба за болни деца.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Източник: Борба.БГ