Home » Здраве » Учени установиха най-ясния сигнал за преждевременна смърт
най-ясния сигнал за преждевременна смърт

Учени установиха най-ясния сигнал за преждевременна смърт

Датски учени са анализирали медицинските данни на повече от 100 хиляди свои съграждани, за да разберат какви причини могат да провокират ранен край на живота, научи presa24.

Rambler публикува проучването, за да прецени риска от преждевременна смърт.

Според проучване на датския учен, публикувано в списание Canadian Medical Association, намалението на броя на лимфоцитите в кръвта, които са отговорни за защитата на тялото ни от различни заболявания, предполага риск от преждевременна смърт.

Основните клетки на нашата имунна система играят изключително важна роля в организма: в допълнение към защитната им функция, те ни помагат да се възстановим от инфекции.

Има три типа лимфоцити: NK-лимфоцити, които са отговорни за почистването на тялото от заразени и ракови клетки; Т-лимфоцити, елиминират различни аномалии на клетъчно ниво и участват заедно с В-лимфоцитите в предаването на сигнални протеини.

Намаляването на броя на който и да е от трите типа клетки може да повлияе неблагоприятно на имунната система, оставяйки вирусите и бактериите свободно да се разпространяват в тялото ни.

Обикновено значението на мониторинга на нивото на лимфоцитите в кръвта се подценява, но лимфопенията или лимфоцитопенията (липса на бели клетки в кръвта и лимфната течност) показва заболяване, което съществува в човешкото тяло.

По време на експеримента учените извършили анализ на нивото на лимфоцитите в кръвта на 108 135 датчани на възраст над 20 години. По време на дългосрочно проучване са умрели около 10 372 души, което позволило на лекарите да установят връзка между липсата на лимфоцити и 2.8 пъти увеличен риск от смърт при хронични и респираторни заболявания, рак и сърдечни проблеми.

Като цяло, намаленото ниво на лимфоцитите показва увеличение на смъртността в 1,6 пъти.

Самите изследователи обясняват получените данни с факта, че намаляване на нивото на лимфоцитите е пряко свързано с неспособността на организма да се бори за оцеляването си с пълна сила.

zdrave.to