Home » България » Уникална държава: Писмо от един магистър-фармацевт
Писмо от един магистър-фармацевт

Уникална държава: Писмо от един магистър-фармацевт

Здравейте, пиша като човек магистър-фармацевт, от другата страна на гишето и за всичко случващо се последните дни във връзка с въпросния вирус!

Апеките и фармацевтите в момента ИЗНЕМОЩЯВАТ не само физически, но и психически! Докато всички се запасяват с тоалетна хартия, вит.Д ,Ц ,цинк и селен, защото някой илезе и каза в национален ефир да се приемат срещу вируса,ние от другата страна на гишето изнемощяваме,а не забогатяваме!

Няма маски, няма дезинфектанти, няма предпазни средства за лекари и фармацевти! Вършим по обем работа между 4-5 пъти повече от обикновеното, а нито една аптека не разполага с персонал за целия този наплив!

В аптеките, по принцип, 1 служител върши работа като за трима и има недостиг на кадри!!! И бихте казали :“Сами сте си го избрали“, ‘ми, не – не сме си избирали да работим на принципа на доброволците, за да ни гледат на кръв непознати, да спорим с хора за неща, от които не разбират. Нито пък сме психиатри, лакеи и хора, чиито знания, чувства и живот, нямат значение!

Генерал Мутафчийски излиза в национален ефир и казва всички на предна линия със заразата – лекари,сестри,санитари – не отричам, питам само къде останаха фармацевтите, които сме в огнището! Или ние не се броим за медицински специалисти, а за продавачи на антибиотици и ягоди може би???

И тук е моментът да кажа ,че магистър-фармацевтите са медицинки специалисти, а аптеките – здравни заведения!!!

В аптеката влизат средно около 700 човека – нервни,всички в паника, крещящи,каращи ни се, че сме бавни,тропащи, псуващи,невъзпитани,здрави,болни,чисти, мръсни, с вируси или без и т.н., а в болниците регистрираните случаи вече са 80 – добре,ама в няколко града, плюс това се знае кои са точно и се ходи при тях спрямо изискванията!!!

(Поздравявам и подкрепям всички лекари,сестри,санитари..).

Е питам се аз,не сме ли точно в огнището на заразата и аптеките не са ли бомба със закъснител,която ще избухне в най-скоро време ,и тогава нека да дойдат и да търсят контактните! И тогава ще пламне цялата държава, както и виждаме, че се случва!

И на цялото ново натоварване и притеснение ни пращат и проверки по 13-15 човека – полиция, прокуратура,РЗИ, ИАЛ, които ги придружават и медии!

Похвално!!!

Оказа се, че обикновеният фармацевт е най-големият престъпник в държавата!Защото видиш ли сме бутали по 10 опаковки ЦЕТЕБЕ на човек, да правим оборот, ама я да дойде някой да види как грабят всичко и се Презапасяват и като им откажеш повече от 2 бр. (спирт, вит Д и въпросните най-търсени) следват обиди, псуване, кълнат ни,та може и някой шамар!

Все пак имаме някакво достойнство!

На цялото това натоварване не смятате ли за нужно,че фармацевтите трябва да консултират спокойно пациентите, а не да са под стрес и да очакват да нахлуят цяла армия от проверяващи!

Относно цените съм категорична, че няма спекулация!

От аптеката не зависи нищо,има доставна цена, над която се слага надценка,която надценка е законосъобразна! В никакъв случай не се злоупотребява! Защо даваме лекарства по лекарско предписание без рецепта, което е разгневило генерала? Ами може би, защото лекарите изписват рецепти по телефона, а до колкото знам електронна рецепта още не е въведена в България! Самият генерел призова и препоръчва на хората да звънят на лекарите по телефона, а как се пише рецепта по телефона е питането, а да не ходят по болници? Обаче фармацевтите виновни за всичко, че дават без рецепта и хоп видиш ли проверки, глоби, отнемане на лицензи!

Защо след като питате как се лекува вирусна инфекция с антибиотик, не минете на проверка да видите колко ОПЛ-та изписват Тамифлу (противовирусно) с Кларитромицин (антибиотик, който не е за вируснаи инфекции) за всеки случай….

ПО ТЕЛЕФОНА!!!!!!

Говорим за обединение на нацията, а настройват лекари и фармацевти едни срещу други! Ама също трябва да се обясни на народа, че огромна част от лекарствата в аптеката са по лекарско предписание, включително любимият на всички аулин и абсолютно всички антибиотици! Ама като им искаме рецепти – да бъдем обиждани и унижавани?!

Апелирам – пазете и уважавайте фармацевта, защото в тази трудна и стресова за всички нас ситуация, фармацевтите сме единствените достъпни за всички медицински специалисни!!!

И също много важно: нашите консултации са безплатни, здравната каса не ги поема!!!!!

И за финал бих допълнила, че е уникална тази държава: личните лекари не приемат пациенти, ДКЦтата може да фалират, рецепти се предписват „телефонно“, и пациентите с корона вируса да не търсят спешна помощ, ако не са в терминален стадий.

Интересно откъде ще дойдат рецептите в аптеките?

Автор: Силвия Рускова

 lentata