Home » Здраве » ТОП 5 добавки за покачване на тегло
добавки за качване на тегло

ТОП 5 добавки за покачване на тегло

Мечтата на много спортисти е да качат повече мускулна маса, за да изградят мускулесто тяло. Това обаче не става толкова бързо, а понякога е и нереалистично при еднообразно и недостатъчно хранене.

Само интензивните тренировки не са достатъчни, за да увеличите мускулната маса. Когато липсват промени в начина на хранене, тренировъчният ви стимул бързо ще изчезне. Ако искате да ускорите изграждането на мускули, трябва да ядете повече от необходимото. За съжаление това често не е възможно поради редица причини. Тук може да ви помогне приемът на добавки за покачване на тегло, предлагани от fitholic.bg.

  1. Гейнъри

Това са добавки на основата на въглехидрати и протеини, които водят до наддаване на тегло. Ако не консумирате достатъчно въглехидрати, тялото ви получава енергия от протеините. Точно те обаче са крайно необходими на мускулите. Когато мускулите не разполагат с гориво от протеини, настъпва мускулен разпад.

Целта на гейнърите е да ви дадат повече енергия и да защитят мускулите от разпад. Едновременно с това наддавате на килограми и увеличавате мускулната маса при режим със силови тренировки.

  1. Въглехидрати

Можете да приемате и само въглехидрати под формата на добавки. Повечето от тях съдържат и ценни минерали като магнезий и калий, които са важни за активно спортуващите поради по-бързото им изчерпване.

Въглехидратните добавки ви осигуряват по-добро напомпване, повече енергия, по-бързо възстановяване и по-бързо качване на мускулна маса.

  1. Креатин монохидрат

Приемането на креатин може да ви помогне да наддадете на тегло за кратък период от време. Можете да качите приблизително 2 кг през първата седмица, след което темпото намалява. Ако се придържате към редовен прием, ще успеете да напомпате мускулите си за около един до два месеца, ако тренирате силово, разбира се.

Имайте предвид че ще загубите постигнатото като килограми, ако рязко преустановите приема на креатин. Теоретично е възможно да задържите част, но на практика това не е така.

  1. Малтодекстрин

Малтодекстринът е богат на калории и лесно се усвоява от тялото. Осигурява постоянно снабдяване с глюкоза без бързи (нежелани) пикове в нивото на кръвната захар. Може да се използва като бърз източник на енергия и като средство за наддаване на килограми.

Малтодекстринът също може да предотврати дехидратация, поради което често се използва в спортните напитки за енергия по време или след състезание или тренировка. И все пак имайте предвид че прекомерната му консумация може да доведе до нежелани последици.

  1. Протеин

Протеиновият шейк сам по себе си няма да доведе до наддаване на килограми, но като част от висококалорична диета и интензивни силови тренировки, може да ви помогне в увеличаването на мускулната маса. Така че имате реален шанс да напълнеете, ако поддържате добър режим на хранене с достатъчно калории и спортувате с тежести.

Въпреки многобройните ползи от консумацията на протеинов шейк, не си позволявайте да го предозирате за дълги периоди от време. Това крие рискове за здравето, които лесно можете да избегнете с умерени количества.

Двата основни вида на протеин са суроватъчен протеин и казеин. Суроватката се усвоява сравнително бързо, докато казеинът се обработва по-бавно. Винаги избирате висококачествен протеин без пълнежи и вредни съставки.