Home » Здраве » Това са ранните признаци на критичната фаза при COVID-19
ранните признаци на критичната фаза при COVID-19

Това са ранните признаци на критичната фаза при COVID-19

Изследователи от Медицинската школа Grossman в Нюйоркския университет изброиха ранните признаци на тежка инфекция, причинена от новия тип коронавирус, научи presa24.

Предпечатът на творбата е публикуван на портала MedRxiv .

Учените анализираха данни от 4,103 души с потвърден COVID-19 в Ню Йорк . В около половината от случаите пациентите се нуждаят от хоспитализация, а 650 души попадат в интензивното отделение, на механична вентилация или умират.

Анализът на клиничната картина на заболяването показа, че е по-вероятно да стане тежко, ако пациентът има увеличение на c-реактивен протеин, d-димер и феритин в начален стадий на хоспитализация. Друг важен признак на бъдещи усложнения е ниското насищане на кислород в кръвта (по-малко от 88 процента).

Изследователите също забелязват, че най-често болестта преминава в критично състояние при пациенти със затлъстяване. За тях шансовете да получат тежка форма на COVID-19 са по-високи, отколкото при хора със сърдечни или белодробни заболявания, посочват авторите.

Пандемията на коронавирус COVID-19 засегна почти целия свят. По последни данни на СЗО са заразени 1,84 милиона души, повече от 117 хиляди са загинали.

 zdrave.to