Home » Здраве » Тамянът е универсален за всякакви болки, но трябва да знаете как и за какво да го ползвате
Тамянът е универсален за всякакви болки но трябва да знаете как и за какво да го ползвате

Тамянът е универсален за всякакви болки, но трябва да знаете как и за какво да го ползвате

Време е да се запознаете с неподозираната лечебна мощ на тамянът. Той е ароматна дървесна смола с куп лечебни качества.

Учени считат, че средството би могло да се пребори дори с рак на яйчниците. Проведени са няколко експеримента, които доказват силата на смолата. Тамянът съдържа химикали, които унищожават клетките на злокачествени тумори.

Използването на тамян с лечебна цел си има своите предимства, едно от които е безвредното му въздействие върху тялото. До този момент след неговото използване не са известни никакви странични ефекти, което моментално превръща лечението в предпочитано от редица българи.

Тамян в народната медицина

Тамянът влияе върху психическото здраве на българите. Той често се прилага в ароматерапията, тъй като намалява стреса и тревожността.

Ценното средство съдържа компонент, който насочва действието си към облекчаване на стресови ситуации. Според определени проучвания става ясно, че тамян помага и при депресии. Средството служи за подмладяване. Преди хиляди години египтяните са го използвани именно заради тези негови функции.

Те са го прилагали като очна линия с разкрасителна цел. Никак не е случаен факта, че смолата действа и като предпазен щит за очите. Тя ги защитава от инфекции.

От друга страна тамяновият дим е отлично антисептично средство. Той се употребява за направа на мехлеми срещу гноясване.

Рецепти с тамян – сила без аналог

При болни и възпалени бъбреци: На водна баня трябва да разтопите 25 гр пчелен восък, 25 гр бял тамян, 100 гр зехтин и 40 гр медицинска дъвка. Изчакайте сместа да изстине добре и с нея оформете топчета.

Те трябва да са големи колкото царевични зърна. Ежедневно 3 пъти в деня изяждайте по едно топче, 30 минути преди консумация на храна. Лечението продължава, докато всички топчета бъдат изядени.

Лек при шипове: Снадете се с 2 пакетчета бял тамян. Счукайте ги на ситно и залейте 2 супени лъжици качествен ябълков оцет.

Лечебната смес се изсипва върху вълнен плат и се поставя върху ошипената зона. Трябва да останете с компреса в рамките на цялата нощ.

При плексит: Отново ще ви е необходим бял тамян. Вземете 5 или 6 зърна от него, стрийте ги и ги пуснете в чаена чаша с домашен пчелен мед.

Процедурата се прави непосредствено преди лягане. Намажете болното място от тялото с чудодейното лекарство и прекарайте с него цялата вечер.

На сутринта премахнете. Курсът на лечение продължава до подобрение в състоянието на пациентите по време на използване на тамян.

Установено е при редица проучвания, че ценната смола лекува най-различни болести. Възползвайте се и вие от нея.

И още:

Тамян против магии: Открай време се знае, че каденето с тамян пречиства дома от зли сили. Той е неизменна част от всички духовни практики, наричан е още Ароматът на Слънцето, заради което се използва в планетарната магия.

Освен това той е познат и като „доброто благовоние“, т.е. това, което се използва само за добро.

Самостоятелно или като част от смес, той се използва за кадене срещу зли сили и защита от магии, както и за предпазване и пречистване на дома от негативните влияния.

За димът на тамяна се смята, че прониква директно в небесата и осъществява контакт с боговете. За тамянът дори се говори, че притежава магическото свойство да открива заровено имане.

Бъбреци: Както вече споменахме, тамянът, и по-точно белият тамян, е изключително ефикасен при проблеми с бъбреците. По-нагоре в темата ви описахме как да се справите с възпаленията и болките, а за да изхвърлите камъните от бъбреците, е достатъчно в продължение на седем дена всяка сутрин да приемате на гладно по едно зрънце бял тамян.

Диабет: Белият тамян облекчава и симптомите на диабет. За тази цел е нужно да смесите 250 грама чист пчелен мед с пет грама медицинска дъвка, рафинирана сяра и бял тамян. От тази смес се взема всяка вечер преди лягане по една супена лъжица.

Камъни в жлъчката: Точно както камъните в бъбреците, белият тамян е много ефикасен и при камъни в жлъчката. Нужно е да си направите таблетки от равни количества (около 30 грама) от тамян, мед и колофон. Счукайте колофона и тамяна, добавете меда и оформете малки топченца (общо 21 на брой), които да пиете по три пъти на ден.

Тази смес гарантирано разбива камъните.

Черен дроб: Белият тамян действа много ефикасно и при проблеми с черния дроб. За да го вкарате „в норма“ е нужно всяка сутрин на гладно да изпивате с чаша вода по едно зърно бял тамян и медицинска дъвка.

Процедурата да се извършва в продължение на 40 дена.

Артрит: В тамяна се съдържа активно вещество, което доказано действа при артрит. До това заключение са достигнали учени след направени редица изследвания.

Хора, страдащи от заболяването, са усетили подобрение в състоянието си още на петия ден след приема на бял тамян, а цялостният благотворен ефект се задържал в продължение на три месеца.