Home » Здраве » Тайна технология: Какво е черен чесън и за какво помага?
Какво е черен чесън и за какво помага

Тайна технология: Какво е черен чесън и за какво помага?

Тайна технология за ферментация на различни хранителни продукти в Корея, Япония и Тайланд стои в основата на новата суперхрана – черният чесън.

Става въпрос за обикновен стар чесън, чийто глави преминават особен вид ферментация, разбра Преса 24.

Така азиатските страни, в които корените, билките, зеленчуците и другите продукти от растителен произход са на особена почит, стават по-полезни и се усвояват бързо от организма. Чрез особената обработка зеленчуците не губят хранителните си свойства, а дори напротив – увеличават ги.

Според различни изследвания на учените, има особена връзка между консумацията на някои продукти и лечебните им свойства, та дори и с дълголетието.

Чрез специална технология на ферментация черният чесън увеличава многократно лечебните си свойства, а хранителната му енергия скача с над 10 пъти, като притежава 10 пъти повече алицин, – съставка, на която се дължи способността на чесъна да се бори с болестите.

За всеобща изненада черният чесън се топи в устата, вкусът му е сладък и не оставя лош дъх.

По-голямата част от черния чесън на пазара у нас е от Испания, не от Китай (чийто чесън се слави със съмнителни качества).

Процесът на ферментация отнема около два месеца, няма как да се произведе в домашни условия. В специална камера и при точно спазване на определена последователност на влажността при температура около 70 градуса по Целзий чесънът се подлага на съответната обработка.

В резултат на това придобива сладък вкус, който напомня на карамел или на петмез с много фин оттенък на сладък чесън. Променя се и текстурата му като стафида или сушена смокиня, приличаща на желе. Без никакви добавки и по естествен начин той променя цвета си в черен. Обвивката му си остава същата, но вътре скилидките почерняват и омекват.

Експертите са категорични, че вреди от черния чесън няма. Може да се консумира дори от деца, като хранителната му стойност е много синтезирана, а съставките са много по-концентрирани.

Богат е на натрий, калий, магнезий, калций, желязо, цинк, както и на витамин В1.

Черният чесън има и 7 пъти по-високо съдържание на фруктоза.

Ферментиралият по специална технология чесън доказано предпазва от болести, свързани със съвременния живот – проблеми със сърдечносъдовата система и стомашночревния тракт, онкологични процеси, атеросклероза на кръвоносните съдове, нестабилно кръвно налягане, възпалителни процеси и простудни заболявания. Той подобрява и функцията на бъбреците и предпазва от заболявания на черния дроб.

В качеството си на активатор на функцията на панкреаса и на секрецията на инсулин играе важна роля при лечението на диабета. Препоръчва се при свръхтегло, както и при безсъние. Полезен е за кръвообращението, пречиства кръвта и предпазва стените на кръвоносните съдове от холестеролни плаки. 1-2 скилидки дневно са достатъчни за укрепване на имунната система.

Поради добрите си вкусови качества, черният чесън може да се влага в хиляди рецепти. Например, с малко соев сос и лют червен пипер като сос към различни ястия; или пък с крема сирене на филия; или върху риба или пиле преди печене; или като поръска върху зелена салата. И шокиращо – ако не сте чували за шоколад с черен чесън – е, с какаов шоколад е разкошен!

Цената на една глава ферментирал черен чесън е около 4 лева на българския пазар.

Източник: БГНес