Home » България » След престой в Италия – 14 дни отпуск, а не болничен за карантина
След престой в Италия - 14 дни отпуск

След престой в Италия – 14 дни отпуск, а не болничен за карантина

Това е една от мерките на здравните власти да предотвратят евентуално разпространение на коронавируса у нас, научи presa24.

Българи, които се прибират от Китай или Италия, ще трябва да си взимат отпуск, за да изпълнят препоръката за 14-дневна карантина вкъщи.

Докато човек не е болен, няма как да му се издаде болничен, така че трябва да си вземе или платен, или неплатен отпуск, обясни здравният министър Кирил Ананиев. Реално обаче всеки човек е свободен да реши, държавата няма да насилва и работодателите да пускат тези хора за 14 дни вкъщи, обясни още министърът. Според Ананиев няма законов механизъм за насилствена карантина или да бъдат принудени хората да си стоят вкъщи.

Ползването на подобен механизъм обаче крие опасността в паниката всички работещи да си вземат отпуски и това да се отрази на икономиката, предупреди социалната министърка Деница Сачева.

В Италия, който е в задължителна карантина, е все едно болен и ползва болнични. Който сам си налага карантина без разрешение от власти или фирма, рискува дисциплинарно наказание за неоправдано отсъствие.

“Пристигащите от Италия българи са много и даването на болничен би затруднило много НОИ. Карантинният период ще бъде за сметка на отпуск, което може да ги ощети малко, но това е в интерес и на тях, и на околните”, каза пред “24 часа” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Дори и служителят да не иска да си вземе отпуск обаче, работодатели не допускали хора на работа, ако са били в Италия или Азия.

Седмично най-малко 15 000 души пристигат от Италия. На летището и граничните пунктове те получават брошури как да действат в случай на симптоми, които може да са свързани с коронавирус. В тях е посочен телефон за връзка с РЗИ, където чужденците могат да се обаждат при съмнителни симптоми. Това важи и за българските граждани, които нямат джипи.

Всички пристигащи у нас, независимо от къде, дават писмена информация къде и колко време са били, както и телефони за контакт с личния си лекар.

“Информацията ще се съхранява в МЗ, за да може при евентуално заболяване да се проследи”, обясни началникът на ВМА и председател на Националния щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски. До края на седмицата ще бъдат доставени 100 термокамери за всички гишета за граничния контрол на КПП-тата в страната.

Скоро ще заработят 2 нови лаборатории за диагностика – в Стара Загора и Варна.

Потърсилите медицинска помощ със сериозни симптоми след пътуване в рисков район обикновено се настаняват в инфекциозно отделение на областната болница. Там по преценка на инфекционист се изпращат проби за изследване.

Недостиг на маски има в целия свят, но отговорни за осигуряването им за гражданите са аптеките. За служебно ангажираните е осигурено необходимото защитно облекло, включително и маски, увери доц. Кунчев.

И лекарите в изолатор на ВМА при болните, няма да си ходят вкъщи

Учение за реакция при случай на коронавирус у нас проведоха във вторник граничните власти, съвместно с екипи на Военномедицинска академия. На терминал 2 на летище София те разиграха сценарий, при който изолираха две жени, пристигнали от Истанбул. Те влязоха в ролята на пътнички, проявяващи симптоми на вируса.

След първоначалния преглед на летището, двете “болни” бяха откарани във ВМА.

“За едната пациентка ни бе докладвано, че има температура, тежка кашлица и задух. Тя беше поставена в изолационна носилка и ще бъде настанена в реанимацията. Втората беше докарана в по-леко състояние. Тя ще бъде настанена в обикновена стая”, обясни принципът на действие шефът на инфекциозна клиника във ВМА проф. Камен Плочев.

Сградата на инфекциозната клиника на ВМА е разделена на етажи според мерките срещу коронавируса. Третият е само за болни от коронавирус, на втория хора от Китай и Италия, които ще са на превантивна карантина, а първият етаж е за лекарите и сестрите.

“Медиците ще спят в клиниката и няма да се прибират”, уточни проф. Плочев.

За тях били осигурени 1000 защитни костюма.

В централната сграда на ВМА болни или идващи от страни със заразата пациенти няма да влизат. Специалисти от другите отделения и клиники ще помагат само по скайп. По електронен път ще е и контактът с близките, както и получаването на резултати, обясни Плочев.

На всички, попаднали в изолатора, се прави повторен тест, ако първият е отрицателен.

В “Пирогов” също има отделна сграда с 40 легла, която можела да се ползва като изолатор.

За момента няма нито един български гражданин заразен с коронавирус, категоричен бе началникът на ВМА и председател на Националния щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Целта на учението пък била да провери всеки детайл, за да се избегнат пропуски.

“Учението показа как точно да се сработим за действие. Дяволът винаги е скрит в детайла, затова искахме да видим къде са слабите места на система”, каза ген. Мутафчийски.

Десетки под карантина в страната, има цели класове

Двама души са изолирани в отделни стаи в инфекциозното отделение на държавната УМБАЛ в Бургас със съмнение за коронавирус. Мъж и студентка са постъпили, след като се почувствали зле след пътуване в Северна Италия, откъдето се завърнали наскоро. Чакат се резултати от изследванията им.

Ученици – екскурзианти от СУ “Д. Гачев” в Пазарджик, са били върнати от Рим след ден престой. Те трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни.

8 ученици и двама учители от гимназията по дизайн “Евридика” в Кърджали се прибират предсрочно от Милано. Трябвало да останат 20 дни по програма “Еразъм+”, но си идват заради риска от коронавируса. Към момента всички се чувстват добре. Но също ще останат под домашна карантина 2 седмици, ще ги наблюдават семейните лекари.

Увеличават се българите под карантина след съмнения за заразата поради температурни състояния или заради пребиваване в зони, в които има случаи на новия COVID-19.

Под карантина вкъщи са 20 деца и двама преподаватели от Математическата гимназия в Пловдив. Съмненията за приетите в болница трима души не се потвърдиха.

След пътуване до Милано на 3-ма души в Хасково и на няколко други в Сливен също е препоръчано да си останат по домовете за приетия карантинен период.

Със съмнение за коронавирус в инфекциозно отделение в Русе е жена на 40 г. Секрети от дихателните пътища на жената са изпратени за изследване в София.

дунавмост