Home » Здраве » Ракът на белия дроб може да бъде открит години преди симптомите
Ракът на белия дроб може да бъде открит

Ракът на белия дроб може да бъде открит години преди симптомите

Британски учени са разработили метод, чрез който ракът на белия дроб може да бъде открит с помощта на обикновен кръвен тест, научи presa24.

Във Великобритания започнаха клинични проучвания на нов кръвен тест на EarlyCDT, който може да открие рак на белия дроб години преди появата на симптомите.

В експеримента участвали повече от 12 000 тежки пушачи.

EarlyCDT търси седем антитела – протеини на имунната система, за да предпазят тялото от онкологични заболявания.

Тези протеини присъстват в кръвта в момента, в който се разболявате. Някои тумори не могат да се видят при компютърна томография (КТ) или рентгенова снимка, тъй като размерът им трябва да надвишава 8 милиметра.

Според лекарите туморите в ранните етапи практически не се проявяват по никакъв начин, поради което 80% от диагнозите се правят, когато на пациента вече не може да бъде подпомогнато радикално.

С помощта на EarlyCDT, чувствителността към рак се открива предварително. В тези ранни етапи преживяемостта може да се приближи до 90%.

Ракът на белите дробове остава най-често срещаният, както по отношение на честотата (2,1 милиона нови случая през 2018 г.), така и по отношение на смъртността (1,8 милиона души са починали през 2018 г.). Основната причина за появата му е тютюнопушенето.

Ракът на белия дроб в началните етапи е почти безсимптомен. По-късно започва леко (до 37,5) повишаване на температурата, хронична умора и загуба на тегло. На по-късни етапи се появява болка в гърдите и кашлица.

zdrave.to