Home » Life Story » Рада и Стефан Гаравалови вдигнали сватба преди 76 г., още са заедно и копаят в градината
Рада и Стефан Гаравалови вдигнали сватба преди 76 г. още са заедно и копаят в градината

Рада и Стефан Гаравалови вдигнали сватба преди 76 г., още са заедно и копаят в градината

Стефан и Рада Гаравалови са заедно вече 76 г.

Стефан взел Рада преди 76 години със зестра от 50 000 лева и 5 дка ниви. Двамата още са заедно, живеят в Дъскот и са една от най-дълголетните двойки у нас. Родени са през няколко месеца и може да се каже, че са връстници – вече на по 94 г. Преди броени дни празнували 76 г. от сватбата си, която е била на 4 февруари 1945 г. в селото. Преди няколко години в Дъскот отбелязали подобаващо тяхната благодатна сватба.

Сега коронната е минала в тесен семеен кръг. Не че дядо Стефан и баба Рада няма какво да кажат. Те чуват много добре, движат се без бастуни и… копаят в градината. Човек трудно може да си представи всичко това във времето на ставните заболявания и пандемията.

Те са от едно село и навремето напетият момък Стефан доста дълго се заглеждал по Рада, преди да се пресрами да я заговори. Водили се година и една вечер влюбеният мъж не издържал и отишъл при баща й на майтап. Тя живеела в долния край на Дъскот. Стефан казал на близките, че иска 100 000 лева и 5 дка нива за зестра.

„Това беше шега, чудех се как вече да я искам и да заговоря официално нейните хора. Те нямаха и 100 лева, но аз да си направя устата. На другата вечер обаче се събрали близките ни и започнали да ни сватосват. От дума на дума баща й се съгласил за парите наполовина. Сутринта баща ми каза голямата новина! И ми разреши да започвам официално ухажването”, разказва дядо Стефан.

След това вдигнали сватба за чудо и приказ, с много хора и музика. Щастливото семейство пази и снимката от сватбата си, на която двамата са „млади младини”. Той е бил 25 години бръснар и после механизатор, а тя е била цял живот на нивата с мотиката в стопанството. Днес вземат прилични пенсии и не се оплакват, разбра Преса 24.

РЕЦЕПТИ ЗА ДЪЛЪГ И ЩАСТЛИВ БРАК

 

Младото семейство

„Когато единият гълчи, другият трябва да мълчи! И после обратното. Така сме ние толкова години и може да се каже, че не сме се сгълчавали двамата, не ме е обиждал и скандали не сме вдигали. Ей така си живеем. Диета не спазваме, похапваме си всичко с голямата лъжица, вечер сядаме на пейката пред къщата на пътя да си продумаме я с минувачи, я с комшия”, кротко нарежда баба Рада.

„Съвет за любов не се дава”, подчертава мъдро Стефан Гаравалов – „всеки сам да решава”. Важното е да си щастлив по време на престоя си на тази земя. И двамата допълват, че каквото са минали, само двамата го знаят, защото в живота има и сладко, и горчиво. Особена рецепта за дълголетие няма. Те се движат постоянно, намират си работа, все нещо правят.

Имат син Мишо, който живее сега при тях, и дъщеря. Имат четирима внуци, петима правнуци и един праправнук. Младите обаче не забравят баба Рада и дядо Стефан и винаги, когато могат, си ходят да ги навестят.

Нели СУКОВА / Борба

Сн. авторката и личен архив