Home » България » Пътна помощ за изтегляне на кола с блокирани колела
Пътна помощ за изтегляне на кола с блокирани колела

Пътна помощ за изтегляне на кола с блокирани колела

Блокирането на колелата е доста често срещано явление, с което може да се сблъска всеки шофьор.

Ако неизправностите са незначителни, превозното средство може да бъде изтеглено. Но ако колелата не се въртят, ще трябва да се наеме пътна помощ. Благодарение на специализираната техника при евакуацията на автомобила със заключени колела се превръща в прост процес.

Защо са блокирани колелата?

Автомобилът от всеки модел и марка може да загуби контрол. Много шофьори се оплакват, че по време на дълго пътуване или след паркиране за 2-3 часа, предното или задното колело може да се вклини. Понякога те спират да се въртят и са блокирани по различни причини:
Междуосовите оси получават механични повреди,
Има проблеми в работата на спирачната система,
Колата е претърпяла инцидент,
Алармената система е задействана,
Заключващите системи не работят.

Много шофьори в такива ситуации се оплакват, че предните или задните колела са блокирани. Съответно, самоуправлението на превозното средство става невъзможно и трябва да се обадите на репатрак.

Характеристики при евакуацията на блокирани колела

Ако колелото е блокирано на автомобила, ще трябва да се обадите на пътна помощ и да го транспортира до сервизен център. Това може да се случи точно по време на шофиране и поради това състоянието на спирачната система трябва да се поправи. Ако това се случи, ще трябва да се обадите на репатрак. Този процес има редица функции:

Стандартното натоварване изисква използването на подвижни колички, които могат да издържат голямото тегло на машината. Колата се паркира на платформата и след това се придвижва по рампата по обичайния начин;

Ако използването на подвижни колички е невъзможно, се използват хидравлични асансьори, кранове, с помощта на които повредената кола се поставя на платформата.
Ако задните или предните колела са блокирани, евакуацията изисква премахване на товара от трансмисията. За да не се повредят елементите на каросерията и тапицерията, количките се монтират с крик. Задните колела могат да се задръстят по различни причини:

След определен пробег спирачните накладки се нуждаят от подмяна, които с времето се износват, Възниква разхерметизация на спирачната система, в резултат на което задният спирачен цилиндър е блокиран,

Задното колело може да се задръсти поради хидравлична повреда. Тази неизправност обаче може да бъде определена независимо, тъй като течността ще изтече под стоящата машина. Това показва намаляване на налягането на спирачния цилиндър или повреда на маркуча.