Home » Здраве » Проф.Кантарджиев разкри цялата истина за бързите тестове за COVID-19
Проф.Кантарджиев разкри цялата истина за бързите тестове за COVID-19

Проф.Кантарджиев разкри цялата истина за бързите тестове за COVID-19

Бързите тестове – само така се казват, защото се правят лесно. Това заяви на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

„Има две групи бързи тестове – първите са тези, които показват антиген – наличие на вируса на тъканите на задния назофаринкс“, поде той.

„Този тест може да обхване първите дни на клиничната проява на заболяването. Доказването е по-рано в хода на самото заболяване. Започне ли да ти тече носа, да те стяга гърлото, да губиш вкус, може да се докаже наличието на вируса в горните дихателни пътища“, каза той.

„Втората група са за доказване на антитела – това може да се получи, ако се заразиш днес, след четвъртия ден вече може да започнеш да отделяш вируса и да заразяваш, а на 5-ия ден да получиш симптомите, които да се задълбочават и чак на 7-10 ден от началото на заболяването да получиш антитела, които много по-лесно и бързо могат да се докажат в капчицата кръв“, заяви той.

„Това може да стане 7-10 дни след първия ти контакт с вируса. Той е бърз, но показва, че ти вече си развил заболяването и имунен отговор за него“, каза Кантарджиев. „Която болница може да си ги осигури, да си ги вземе. Тези тестове обаче не може да покажат колко болни имаме“, уточни той.

Преди това проф. Мутафчийски се извини на журналист вчера, който го е запитал дали може липсата на вкус и обоняние да е симптом за коронавирус.

„Вчера отрекох, но има такова съобщение от специалисти от Великобритания“, заяви той. „Има наблюдавани такива случаи. Когато говорихме за клиничната картина на болните, при всички се наблюдава сухота в устата“, призна той.

„Разговарях снощи с мой приятел, който от 20 години работи в Италия и е на предния фронт. Той казва, че има такива пациенти, с такива оплаквания, но те казват, че усещат, че имат чуждо тяло в гърлото“, каза той. „Това обаче не е определено – важно е дали имат висока температура, интоксикация, синкави устни, находката със слушалка – обясни ми точно какво чува и какво не чува и сатурацията. Тя е много показателна – ако излезе 89-90, то задължително човекът трябва да бъде в болница“, обясни шефът на ВМА.