Home » Здраве » Проф. Донка Байкова: Диетите са излишни! За добро здраве е достатъчно само 2 пъти седмично да правим това
Проф. Донка Байкова: Диетите са излишни! За добро здраве е достатъчно само 2 пъти седмично да правим това

Проф. Донка Байкова: Диетите са излишни! За добро здраве е достатъчно само 2 пъти седмично да правим това

Известният експерт по здравословно хранене професор Донка Байкова даде ценни съвети как да поддържаме организма си в добро здраве, при това без да се подлагаме на жестоки хранителни режими и да се отказваме от повечето от любимите ни ястия.

Тя е категорична, че диетите вече не са на мода, а човешкият организъм сам ни дава сигнали от какво има нужда.

Проф. Байкова препоръчва 2 пъти в седмицата да залагаме на постно меню. Най-подходящите дни за това са преди и след уикенда – например петък и понеделник, уточни тя пред „България он еър“.

В тези дни е хубаво да включваме в дневното си меню постен гювеч и зеленчуков борш. В останалите дни от седмицата можем спокойно да консумираме месо, но е добре да се избягват големите количества.

Много полезни за ежедневна употреба са също така ядки, леща, боб, риба и зеленолистни. Проф. Донка Байкова е категорична, че те имат противовирусен и пречистващ ефект и спомагат за добро здраве.

Тя подчерта, че пълнозърнестият хляб несъмнено е по-полезен от белия, но трябва да се избягва от хората със стомашни проблеми, защото дразни лигавицата и може да предизвика дискомфорт.

Източник: С кафето