Home » Здраве » Продължителността на живота зависи от най-дългия човешки орган
Продължителността на живота зависи от най-дългия човешки орган

Продължителността на живота зависи от най-дългия човешки орган

Изглежда, че целият ни живот зависи от сърцето, но водещите световни геронтолози твърдят, че червата имат пряко влияние върху продължителността на живота.

Експертите са сигурни, че общото състояние на човешкото здраве зависи от микроорганизмите в червата ни и че именно те най-често определят продължителността на живота ни, пише zdrave.to.

Така че, броят на вредните микроорганизми в червата не трябва да надвишава нормата. Ако това се случи, микрофлората му се нарушава и това вече води до различни последствия.

По-специално, неправилно функциониращото черво води до метаболитен синдром, който все по-често се среща през 21 век. Геронтолозите смятат, че той започва от червата поради дисбаланс в полезните и вредни бактерии. Синдромът води до хипертония, захарен диабет, затлъстяване и тромбоза.

Интересно е, че около 70% от ресурсите на имунната система зависят от състоянието на червата.

Именно в червата се намират повечето от имунните клетки, които се борят с вируси и патогенни бактерии.
Така че, ако чревната микрофлора е нарушена, тези клетки са твърде “заети” с борбата с вредните бактерии в червата и не могат с пълна сила да се противопоставят на “атакуващите” външни агенти.

В резултат на това, организмът се справя все по-зле с проблемите. Нарушената чревна микрофлора също така води и до развитието на всички видове хранителни алергии, главоболие и мигрена, както и до нарушаване на съня, депресивни състояния и понижена работоспособност.

Това се случва при понижаване нивата на серотонина, 80% от който се произвежда в здравите черва.