Home » България » Преподобна Стойна помага за дечица и здраве
Преподобна Стойна помага за дечица и здраве

Преподобна Стойна помага за дечица и здраве

Хора от цяла България пътуват до черквата „Св. Георги“ в с. Златолист, където е живяла лечителката Преподобна Стойна.

След пренощуване там някои оздравяват от нелечими болести. Вярата им помага, както и чудодейната сила на светицата, която обаче не е канонизирана официално от Българската православна църква.

Причината преподобна Стойна да не е канонизирана е, че правила странни неща според нашата църква – издигала се над земята, медитирала като излизала от тялото си с дни и след това се връщала. Преподобна Стойна била истинска лечителка. Тя помагала на всеки, дошъл при нея в черквата, живяла в пост и молитва, и спяла в малка стаичка, където днес хората оставят икони, цветя, и свои снимки по тавана, за здраве. Преподобна Стойна е погребана в двора на черквата, където е оформен малък мемориал.

Вълшебното място в черквата

В средата под купола в „Св. Георги“ има мраморна плоча, където Преподобна Стойна е заставала и се е молила. Говори се, че тогава дори не е допирала земята, но това е било пазено в тайна. Сега туристите събуват обувките си и стъпват върху плочата, защото има поверие, че камъкът излъчва сила, с която лекува болните.

Всеки стъпил на камъка се вглежда в иконата на Исус Христос, поставена на високо в центъра на иконостаса, точно срещу плочата. Ако образът леко се раздвижи, сякаш се размива, значи че душата на човека е вече пречистена. Наскоро близо до черквата преспало детенце, което ходи там всяка година и само така здравето му се подобрява.

„Това е свято място. Черквата помага много на семейства, които нямат деца, а искат дълги години. Идват, преспиват вътре и след това се сдобиват с чедо. Самият Св. Георги помага“, казва чичо Динка (Костадин), както го знаят всички в с. Златица. И разказва за Преподобна Стойна, че лекувала с молитви. Чела ги е на болните. Водила ги е от икона на икона. Оставяла ги е да спят в черквата. „Най-важна е вярата. Преподобна Стойна е казвала: „Аз не ги лекувам, а вярата“. Светицата е излекувала дори болно от туберкулоза момиче от Самоков на име Боянка. То е имало и склеродермия – нещо като гипсови петна по лицето“, разказва чичо Динка.

Предава знанията си на излекувано от нея момиче от туберкулоза

10 дни преди смъртта си Преподобна Стойна дава указания как да я погребат и нарежда да извикат Боянка, дето я е излекувала от туберкулоза, заръчвайки детето да носи повече моливи и тетрадки. Идва Боянка и три дена пише, каквото й диктува Преподобна Стойна за чудесата и за всичко. Затова и днес се знае за делата на вълшебницата.

„Добре е да посети гроба на светицата в двора на черквата. Човек да се полюлее на старото дърво, където има люлки. Прави се за здраве. Люлеят се и хора, които нямат деца. И вече като родители се връщат и кръщават децата си“, казва още чичо Динка.

Източник: mila