Home » България » Президентът зове Бойко Борисов да не управлява чрез страха и да не говори за потоци от трупове
Президентът зове Бойко Борисов да не управлява чрез страха

Президентът зове Бойко Борисов да не управлява чрез страха и да не говори за потоци от трупове

Не е време за сърдити пози, а премиерът трябва да знае, че народът не е публика, от която да чака аплодисменти, каза Радев, научи presa24.

Президентът Румен Радев призова премиерът Бойко Борисов да не управлява чрез страха и да не говори за потоци от трупове.

„Когато армията от безработни се множи всеки ден, е неуместно да занимаваме хората с президентската институция и изпълнителната власт. Не е време за сърдити пози и аз в този спектакъл няма да участвам. Премиерът трябва да знае, че българският народ не е публика, от която да очаква аплодисменти“, заяви държавният глава пред бТВ.

“Не мисля, че сме минавали границата с Борисов. Трябва да има някакъв баланс. Всяка власт се нуждае от коректив и то особено когато има блокиран парламент и съдебна власт, когато нямаме реален парламентарен контрол и критичността на масовото съзнание са драстично намалени от страха“, добави той.

Той сподели, че с Борисов и с представителите на Националния оперативен щаб са показали единни действия, но попита „вярвате ли, че тази криза трябва да управляваме чрез страх за потоци от трупове през екрана?“.

„Никога не съм казал да падат ограниченията, а да мислим за една национална цел – как безопасно да започнем да излизаме от това състояние“, подчерта Радев.

„Защо премиерът не цитира думите на генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, че към тази епидемия трябва да подходим с комплекс от агресивни мерки, които да включват преди всичко тестване, проследяване, установяване на контактите, изолация? Той призова за свободно безплатно тестване. Защо не се вслушваме в това?“, попита президентът.

„Гебрейесус казва, че не можем да се борим с тази епидемия, с огъня с вързани очи. Когато говорим за безплатно тестване, ние изтървахме този момент“, добави той.

„Не искам да се бъркам в работата на експертите. Винаги съм казвал да спазваме това, което казват от Националния оперативен щаб и правителството, но трябва да слушаме Световната здравна организация. Казват ни „тестване, тестване…“, заяви Радев.

„Това, което започваме да правим, е след пика да установим как се е развила болестта и кой има антитела, за да има по-активен живот“, добави той.

Президентът похвали правителството, като изтъкна, че е взело навременни и ясни мерки за социална дистанция и изолация. Това е много положително, призна той.

„Масови тестове обаче трябва да бъдат осигурени. Ако сте касиер в магазин, зъболекар или шофьор, няма ли да искате тест? Не звучи добре, когато се казва „ами, няма да тестваме, защото тестовете са къпи“. Как така? Когато миналата година кабинетът даваше огромни средства за самолетите, те не бяха ли скъпи!?“, попита държавният глава.

„Приоритетът на правителството е в инвестицията в инфраструктурни проекти. Трябва да го обърнем в пари за човешкия капитал. Трябва да се дава повече за хората. Ако бяхме осигурили повече средства за образование, здравеопазване и т.н., щяхме да имаме друга готовност“, коментира той.

Водещият припомни, че Радев бе критикуван затова, че дава извънреден брифинг в контекста на лична загуба, която преживял, визирайки смъртта на баща му.

„Това е много лично. След като съм обявил, че ще правя нещо, го правя. Така ме е възпитал моят баща – да се отнасям с чувство на дълг към всичко, но това са дълбоко лични моменти. Нямам нужда от говорител, който да обявява за смъртта на моя баща. Ако имах, щях да помоля премиерът да бъде такъв. Той се провъзгласи по самоинициатива. Благодаря му!“, добави президентът.

Той сподели, че два часа преди брифинга се е обадил на Борисов. „Казах му, че ще налагам вето на две разпоредби. Предупреди и лидерите на всички парламентарни лидери“, заяви Радев.

След като зрител го призова да се извини заради използването на казармения си език, президентът отговори, че самите депутати приеха команди. „Те сами допуснаха да бъдат управлявани с тях. Как се стигна до това доброволно отказване от заплатите? Стана по команда на Борисов. Не веднъж българският парламент е приемал да бъде командван“, коментира той, а след това сподели, че този стил не му е присъщ.

„Някой мечтаят за военно положение. Очаквам българският парламент да бъде на висотата на своите функции като най-висш орган в държавата. Ние сме парламентарна република и не бива да е изпълнител на волята на изпълнителната власт и да бъде неин придатък“, добави той.

Изоставаме с въвеждането на социално-икономически мерки и това създава проблеми, заяви Радев.

След като Антон Хекимян припомни, че депутати от НФСБ също дариха част от февруарските си заплати, президентът каза „прекрасно“. „Приоритетът на българите в момента е един – борбата с коронавируса, ограничителните и социално-икономическите мерки, които да са навременни, достъпни и безвъзмездни, а не са такива, добави Радев.

„Закъсняхме много. В другите държави въведоха такива мерки, за да не остава никой извън борда – и самонаети, малки и средни предприятия, еднолични дружества, хора с надомни занятия и културни дейци. Трябва всички да бъдат включени. Какво става с гладния човек? Той излиза на улицата и помита всякакви ограничения и мерки. Това ли трябва да се случи“, попита президентът.

„Това, което се случи в Англия, не искам да става тук. Идва един момент, в който хората прекрачват психологическа бариера. Там със стоплянето на времето, хората масово излязоха по парковете и полицията остана безсилна, не може да ги спре. Не трябва това да се случва в България!“, подчерта той.

„Колко време ще издържат семействата с малки деца? Затова Националният оперативен щаб трябва да каже „излизате в парка, но по един или с дете“. Нима във Витоша вирусите са повече, отколкото в един автобус, или в метрото, или в автобуса? Не бива хората в един момент да омаловажат мерките! Това е много по-опасно“, предупреди главнокомандващият на българската армия.

Според него трябва хората да осъзнаят, че имаме държава. „Премиерът е обигран политик и не хвърля думи на вятъра, но не приемам да си гради образа на спасител върху страха, който той сам раздухва, говорейки за трупове, за морги, за масови гробове, с ад, който слиза тук. Нека мислим за психическото състояние, за имунитета на хората!“, призова той.

Президентът предупреди, че ако мерките за излизане от кризата се забавят и страната изпадне в катастрофална рецесия, ще се породи нова мигрантска вълна – българите ще бягат в страните, които по-рано са реагирали. Демографската криза ще се задълбочи, ако и другите българи решат да избягат от България.

„Не бива да оставяме гладни хора! Нека помним това, което е казал големият Буров – „Безработицата е най-голямата беда за всяко едно управление, защото ражда болести, глад и мизерии“, каза още той.

флагман