img

Правителството обмисля помощ за родители в принудителен отпуск

/
/
/
330 Views

Правителството обмисля финансова подкрепа за семействата, които няма на кого да оставят децата си заради затворените детски градини, научи presa24.

Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев, който даде за пример тази група от хора като особено чувствителна. Много родители са принудени да си вземат платен, а след това и неплатен отпуск, за да се грижат за децата си в настоящата ситуация. Институциите смятат, че в такъв случай не се полага болничен.

Томислав Дончев е на мнение, че не е добра идея икономическите мерки да са в помощ на абсолютно всички. „Когато се раздават пари, принципът да се дават на всички не е правилният. Защото има хора, които са с високи доходи, а други нямат нищо. Невинаги е добре да бъде по-равно“, коментира вицепремиерът пред БНТ, предава вестник СЕГА. Той съобщи, че над 23 000 работници и служители ще бъдат обезпечени по мярката 60/40.

По-рано днес министърът на труда и социалната Деница Сачева политика обяви, че този брой служители е заявен от 1553 фирми за подкрепа за плащане на заплатите.

Вицепремиерът е категоричен, че никой до момента не знае какво ще се случи след извънредното положение. „Дали хората ще се въздържат да потребляват или потреблението ще избухне? Никой не може да прогнозира. Ако веригите на доверието се възстановят, тогава и икономическите вериги ще го направят“, обясни Дончев.

Острите коментари между президента и изпълнителната власт Дончев определи като шум. „Българите имат нужда от тези, които вземат решение и са начело на институциите, да имат съгласие по основните неща. Ако има нещо нередно, това е, че създаваме шум, който едва ли ще се отрази добре на хората“, категоричен е вицепремиерът. Той отбеляза, че без кризисната ситуация, влошените отношения между държавния глава и кабинета „щеше да мине за обичайни политически престрелки.

По темата за Българската банка за развитие Томислав Дончев заяви, че „това е репутационен проблем, който трябва да решим бързо. „В политиката, когато става дума за парите на всички, доверието е всичко и всяко съмнение, ако не бъде изчистено, ерозира доверието, което не можем да си позволим“, уточни той.

дунавмост

Коментирай чрез Фейсбук

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *