Home » Свят » Подробности за бурята „Сиара“, връхлетяла Северна Европа
Подробности за бурята Сиара

Подробности за бурята „Сиара“, връхлетяла Северна Европа

В цяла Северна Европа бяха отменени полети, а железопътни услуги – преустановени, с връхлитането на силната зимна буря „Сиара“, научи presa24.

Във Великобритания десетки полети бяха отменени, а железопътните компании ограничиха движението на влаковете в очакване на проливен дъжд и силни ветрове, съобщи агенция Прес асосиейшън.

В Шотландия трима души пострадаха, когато покривът на бирария се срути заради бурята, предаде ПА. Очаква се бурята Сиара да е най-силната, ударила страната от 2013 г., с пориви до 130 км/ч.

Метеорологичната служба предупреди за заливане на пътища и наводнение на сгради, както и за опасност от летящи отломки и високи вълни в крайбрежните райони. На няколко места фериботите също спряха движението си.

Германската метеорологична служба съобщи, че бурята, която във ФРГ се нарича Сабине, ще достигне днес северните и централните части на страната, а Южна Германия – утре рано сутринта.

Очаква се ветрове със скорост до 120 км/ч. да повалят дървета, а уличното движение да бъде затруднено.

Германската железопътна компания „Дойче бан“ обяви тази сутрин, че от обяд нататък до някои крайбрежни региони и други области, за които се очаква да бъдат най-силно пострадали от бурята, влакове на дълги разстояния няма да се движат.

„Дойче бан“ обяви също, че се е подготвила сериозно за бурята, а мобилни екипи с моторни резачки са в готовност да отстраняват паднали върху релсите и кабелите дървета.

Летищата във Франкфурт, Хамбург, Берлин и Кьолн също очакват бурята да ги засегне. Летището в Кьолн съобщи в Туитър, че се очаква отмяна на полети от този следобед нататък.

Цялата територия на Белгия ще бъде засегната от бурята от 10 ч. днес в продължение на едно денонощие, съобщи кралският метеорологичен институт.

На международното летище в Брюксел днес бяха отменени около 60 полета, съобщи агенция Белга.

Кралският метеорологичен институт издаде предупреждение за опасно време с ветрове със скорост около 110 км/ч. и риск от сериозни разрушения, предаде Белга.

Заради силните ветрове „се очакват закъснения и отмяна на полети до и от летището в Брюксел“, съобщиха летищните власти и посъветваха пътниците да се свържат с авиокомпанията си или да следят информацията на сайта на летището.

Холандската метеорологична служба призова шофьорите да оставят ремаркета и фургони у дома, а футболната асоциация отмени всички срещи от професионалната лига, които трябваше да се играят днес. Отменени са и всякакви други масови прояви на открито, предаде Ройтерс. Като предпазна мярка, холандската авиокомпания KLM отмени десетки европейски полети до и от летище Схипхол в Амстредам.

Малко след пладне в Нидерландия бяха регистрирани ветрове със скорост 100 км/ч., а поривите може да достигнат до 140 км/ч. по-късно днес.

Гражданите бяха призовани да не излизат, защото общественият транспорт може да бъде нарушен заради паднали дървета и локални наводнения.

марица