Home » Свят » Пет нови турски сериала които си заслужава да гледате
Пет нови турски сериала които си заслужава да гледате

Пет нови турски сериала които си заслужава да гледате

Телевизионните зрители обичат да гледат турски сериали. Всеки ден те замръзват пред екраните в продължение на няколко часа, проследявайки възходите и паденията в живота на любимите си герои.

Поддържането на интереса на капризната публика никак не е лесно. Всяка година турските производители на сериали се опитват да предлагат нестандартни сюжети, но често се провалят. Един успешен сериал обаче, може да привлече не само вниманието на турския зрител, но и огромен успех на световната телевизионна сцена.

Всеки сезон в Турция се появяват телевизионни турски сериали разказващи за невъзможна любов или за мафията, както и такива подправени с малко исторически нотки. Всяка година турската публика иска нещо съвсем ново, но новото не винаги е успешно. Новият есенно-зимен телевизионен сезон ще донесе на зрителите на турски сериали няколко сериала наведнъж, което ще наруши старите модели. Нека Ви представим, няколко турски сериала, които обещават да изненадат зрителите, през новия телевизионен сезон?

Първият е адаптация на популярен френски сериал и е озаглавен „Обади се на моя агент“. В центъра на историята е действаща агенция, която се опитва да сключи изгодни договори за своите клиенти, решавайки както професионални, така и лични проблеми. Във всеки епизод ще се появят гост-звезди, които ще играят себе си и това е, което прави сериала толкова привлекателен за зрителите.

Друг сериал е „Фатма“, който е един от създадените от Netflix онлайн сериали , се откроява с необичайната си тема дори за аудиторията на интернет платформата. За първи път в историята на турската телевизия главната героиня на сериала ще бъде сериен убиец от женски пол, чиято роля се изпълнява от турската актриса Бурчу Биджиджик. Все още не е известно дали турският зрител ще приеме такъв герой или сериалът ще се гледа само извън Турция, но експеримент от този вид заслужава уважение, поне заради смелостта на създателите му.

Поредицата на OGM Pictures и TV8 „Червената стая“ също използва принципа на гост-звездите. Те обаче няма да играят себе си, а герои. Всеки епизод от проекта разказва две истории. Сценарият е базиран на книгата на практикуващата психоложка Гюлсерен Будайъджъоглу. Сериалът преразказва истории за психотерапия, разкриващи сложните проблеми на пациентите в двучасови епизоди. Не е ясно дали този проект ще бъде оправдан, тъй като е изцяло нов тип сериал, който няма аналог сред турските зрители до този момент.

Още един смел проект от Ay Yapim е ТВ сериала „Конкуренция“ (Rekabet), в който за първи път по турската телевизия зрителите ще бъдат поканени да се потопят в света на правната система. В Съединените щати сериалите от този тип са много популярни, но в Турция адвокатите се появяват на екран само в поддържащи роли в семейни и криминални продукции. Да се направи поредица, посветена на съдебните дела и жестоката борба на адвокатите за техните клиенти е доста смел и интересен формат.

Турският сериал Безмилостен град (Zalim İstanbul), разказващ за съдбата на Недим, който е инвалид, е сред най-рейтинговите турски сериали. Недим става жертва на злонамерения план на Шениз. Тя е съпруга на неговият чичо Агях Карачай, който не предполага за злонамереността на своята съпруга. След като успява да му навреди, той не може да ходи. Шениз обаче не спира до тук и желае да се отърве от него. Това е на път да се случи, но една жена ще й попречи и дори ще помогне на Недим да се излекува. Това е Джемре, която попада в имението на Карачай след план на Агях да ожени Недим. Всъщност първоначалният му избор е нейната по-малка сестра Джерен, но Агях бързо разбира, че не тя, а Джемре е правилният избор. Историята в „Безмилостен град“ е много заплетена и се радва на голяма популярност.

Друго важно събитие на телевизионния пазар е сливането на Ay Yapim и Karga Seven Pictures. След огромните продажби на поредицата „Вавилон“ в чужбина (проектът вече е закупен в 70 страни по света), продуцентът Керем Чатай е намерил рецептата на успеха: звезден актьорски състав, който е добре известен извън Турция, плюс гореща тема, интересна за чуждестранна публика. Както стана известно, в момента ново сформираната компания подготвя грандиозен сериал със звезден актьорски състав, който може да стане вторият Езел. Разбира се, темата на този проект е много по-различна от типичните мелодраматични сериали, познати на турската публика. Премиерата на сериала е планирана за януари 2021 г.

Кои от представените турски сериали ще оправдаят очакванията и кои ще постигнат впечатляващ рейтинг и зрителски интерес? Струва ли си продуцентите да поемат риска върху създаването на нестандартни нови сериали или е по-добре да продължат да се фокусират върху историите, познати на турския зрител? Ще разберем за това съвсем скоро, когато сериалите бъдат излъчени.