Home » Life Story » От клошар, който спеше между сергиите на столичен пазар, днес той отново е с дом и работа
От клошар който спеше между сергиите на столичен пазар

От клошар, който спеше между сергиите на столичен пазар, днес той отново е с дом и работа

От Преса 24 Ви представяме историята на един клошар, спящ между сергиите на пазара в „Младост“ в София, без надежди и приближаващ се с всеки ден до смъртта.

Днес отново той е Иван Иванов, с дом и работа.

Това е една история за доброто, написана от много хора в продължение на година и половина, в основата, на която е Милена Момчилова. Всичко започва, когато през 2015 година дъщеря й вижда Иван и я моли да му намерят дрехи и да му помогнат. Младият мъж остава на улицата след като родителите му си отиват, а сестра му не се интересува от съдбата му.

„Стоеше в най-голямата жега в края на юли, облечен в дебели якета, а лицето му беше в рани от силното слънце. Той умираше пред очите на всички. Състоянието му се влошаваше драстично“, разказа Милена пред bTV.

Тя започва да прави опити да му помогне през социалните служби на дирекция „Социално подпомагане“ в „Младост“. Социалните работници вече го познавали, дори правили опити да го приберат, но той отказвал.

И понеже бил кротък и не създавал проблеми, го оставили да живее на пазара.

След като никоя институция не помогнала, Милена започнала да търси сама решение за проблема на Иван. И открила такова след известно ровене в интернет – Законът за здравето дава възможност, ако човек си причинява сам вреда и не го осъзнава, да бъде прибран за принудително лечение.

„Пуснах молба до Районната прокуратура и въз основа на това се задвижи цялата машина. Беше прибран в Център за психично здраве, стоя там 6 месеца“, каза Милена.

След това социалните решили да го настанят в Дом за хора с интелектуален дефицит първо в Сливенско, след това в Подгумер. Милена и останалите, които помагали на Иван, обаче се противопоставили, защото условията там били ужасни.

„Едно бунище за изоставени хора“, обясни Милена. Историята продължава с настаняването на Иван в защитено жилище.

„Започна дело, трябваше да бъде поставен под запрещение. Адвокати поеха неговата защита без пари, а хората от пазара събраха пари за психологична експертиза. Сега той е абсолютно свободен човек“, обясни Милена.

Тя допълни, че за това са помогнали много хора, нейни съседи. „Дариха пари. Иван дължеше над 1200 лв. за здравни осигуровки, издействахме му ТЕЛК, направихме му лична карта“, изреди Милена.

Сега Иван работи в защитеното жилище, в пералня. Работи и в строителна фирма и гради планове отново да има свой дом.

Източник: ТРГ