Home » България » Отпускат 300 лева еднократно на родителите в неплатен отпуск
Отпускат 300 лева еднократно

Отпускат 300 лева еднократно на родителите в неплатен отпуск

Отпускат еднократна помощ в размер на 300 лв. на родителите в принудителен неплатен отпуск, научи presa24.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предава NOVA. Критерият е месечният доход на член на семейството да бъде 610 лв., колкото е минималната работна заплата.

„Парите ще се отпускат, когато двамата родители ползват минимум 20 дни неплатен отпуск поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи и когато е изчерпана възможността за платен отпуск. Най-късно от вторник всеки, който попада в тази категория, ще може да кандидатства“, заяви Сачева по време на брифинг.

По отношение на мярката 60/40 в петък общият брой на подадени заявления е 2016. „С тези числа отговаряме на „критиката за това дали мярката работи, или не. За трети пореден ден имаме намаляване на броя на хората, които се регистрират като безработни“, поясни социалният министър.

Помощта ще обхване повече от 55 000 семейства в неплатен отпуск или самотни родители, добави министър-председателят Бойко Борисов.

„Мерките на банките важат, като отсрочките по лихва и главница ще бъдат до 6 месеца. Това важи за кредити, които са обслужвани редовно към месец март 2020г. или са били просрочни с най-много 90 дни“, обясни министърът на финансите Владислав Горанов.

дунавмост