Home » България » Отпускат кредити и грантови схеми до 25 000 евро за туризма
Отпускат кредити и грантови схеми до 25 000 евро

Отпускат кредити и грантови схеми до 25 000 евро за туризма

Министър Ангелкова съобщи, че се обмисля възможността за кредитна линия, която туроператорите да използват с дълъг гратисен период, научи presa24.

Кредити и грантови схеми до 25 000 евро може да съживят туризма. В „Здравей, България“ по Нова телевизия министър Николина Ангелкова съобщи, че е получила одобрение от Европейската комисия част от средствата, които се пренасочват по различни оперативни програми за борба с коронавируса, да бъдат фокусирани в сектор туризъм.

Тя сподели, че се надява да има възможност за отпускане по грантови схеми до 25 000 евро, които биха били глътка свеж въздух за малките и средните предприятия.

„Обсъждаме с колегите възможността за кредитна линия, която туроператорите да използват с дълъг гратисен период, за да възстановяват задълженията към потребителите“, заяви министърът на туризма.

Много трудно е да се удовлетворят всички очаквания, защото както бизнеса, така и потребителите са засегнати, призна тя.

„Препоръчвам на тези, които могат, да приемат ваучер за 24 месеца с възможност за почивка или алтернативно пътуване. Имаме указание от Европейската комисия за възстановяване на средствата, след като изтече извънредното положение“, изтъкна Ангелкова.

„Вчера говорих с еврокомисаря и той каза, че месец се приема като срок за възстановяване на средствата. Поисках съдействие от туроператорите“, добави тя и уточни, че около 300 000 българи са направили резервации за периода от 13 март до 1 юни. Те са планирали да пътуват в чужбина. Основно са засегнати тези туроператори, които организират екскурзии в чужбина, поясни министърът.

Тя изтъкна, че през миналото лято 202 000 души са работили в туризма. „Половината от анкетираните работодатели в различните сектори твърдят, че вече са освободили в неплатен или платен отпуск своите работници. Другите казват, че ако кризата продължи към по-дълго, ще пристъпят към съкращаване. Едва 10% са запазили служителите си“, каза Ангелкова.

Тя припомни думите на доц. Ангел Кунчев, който призова хората да не бързат да се отлагат почивките за юли и август. Вярвам, че ще имаме късен летен сезон, който да подпомогне сектора, заяви министърът.

Тя призова хората да спазват указанията на Националния оперативен щаб и да не предприемат пътувания в периода, когато България е в извънредно положение.

флагман