Home » България » Николай Хайтов: Хей, селски, пазете домовете си… след време ще се върнат децата, внуците ви от чужбина и ще потърсят бащината си къща (ЦИТАТИ)
Николай Хайтов: Хей селски пазете домовете си… след време ще се върнат децата внуците ви от чужбина и ще потърсят бащината си къща (ЦИТАТИ)

Николай Хайтов: Хей, селски, пазете домовете си… след време ще се върнат децата, внуците ви от чужбина и ще потърсят бащината си къща (ЦИТАТИ)

Чуждоземец са се постарали да подберат няколко цитата в негова памет. Поклон!

1. „Левски е еманация на българщината в най-висшата й форма“.

2. „Главата ми да отсекат, пак ще викам: ‘Да живее България!’“

3. „Национализмът е нормалното ми агрегатно състояние.“

4. ,,Крила имат само тия,дето сърце им иска да лети

5. „Орлиците се ловят с живо месо, а не с мърша!“ (из разказа „Сватба“)

6. „Изтървем ли България, изтървали сме всичко.“

7. „Викаш ти защо не взимам от твоите цигари… Пò си ми е сладко цигарото – да си го свия сам… Да го лизна,

душица да му сложа… Защото всяка работа е тъй: душица ако ѝ не туриш – не слади!” – из “Диви разкази”

8. „Прасето си е прасе: то не мисли какво да посее, а какво да изяде.” – из “Диви разкази”

9. „Има ли майсторлък, парите сами ще дойдат.” – из “Диви разкази”

10. „Обичаш ли растенията? Забавляват ли ви буболечките? Вълнувате ли се, когато две пеперуди се прегръщат? Харесва ли ви миризмата на дива чубрица? Трогвате ли се от багрите и разнообразието им Ако на тези въпроси бихте могли да отговорите с “да” – вие сте човек щастлив. Можете ли да се възхитите на един залез, да се трогнете от играта на вятъра, когато си прави кули от облаците и ги разваля с един замах, за да издигне още по-величествени? Обичате ли понякога да слушате вятъра и да си говорите с него? Успокоява ли ви шумоленето на листата? Ако и това умеете да правите – вие сте много щастлив. Защото то ще означава, че… вие няма да останете никога сам, че имате… цяла в с е л е н а от зелени дървета, от цветя и пеперуди, от буболечки и мравки, от изгреви и залези, от звукове и аромати.” – из “Бодливата роза”

11. „Предлагам да се организира един курс в салона на читалището за квалификация на мъжете… Ще докараме коча да видят обноски…” – из “Диви разкази”

12. „В такова време ти се ще да имаш две сърца — едно за чест, друго за мерак, — а то, опустялото — едно: разсечи го, разкъсай го — пак едно!” – из “Мъжки времена”

13. „Раждането го не зная как е, ала жененето беше мъчно.” – из “Сватба”

14. „Eдно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто — да го направиш.” – из “Мъжки времена”

15. „Българинът има нещо общо с лисицата: точно когато я мислиш за умряла, тя хукне. Много пъти това ни е спасявало, дано и този път да ни спаси от нашите и чуждите гробари, които са се хванали вече за лопатите. Нацията ни сега е в безпътица, но не е безпътна.” – из интервю от 1993 г.

16. „Ние сега в момента, както се каним да ходим в Европа… ма къде отиваме ние, ние отиваме в един казан.., ние нямаме кокали за този казан” по повод Европа

17. „Нещо, в което вярвам няма сила, която да ме спре.” пред Кеворк във Всяка Неделя

*Роден е на 15 септември 1919 г. в село Яврово, област Пловдив. Умира на 82-годишна възраст на 30 юни 2002 г.

Източник: opoznaybulgaria