Home » България » Николай Овчаров: От колекцията на Божков засега са изнесени само каменните статуи
От колекцията на Божков засега са изнесени само каменните статуи

Николай Овчаров: От колекцията на Божков засега са изнесени само каменните статуи

От прочутата колекция на Васил Божков в момента са изнесени само каменните статуи, а за златните предмети се подготвят специални касетки, заяви в студиото на Би Ти Ви историкът и археолог проф. Николай Овчаров, научи presa24.

Още през 2004 г. тогавашният президент Георги Първанов призова да се амнистират големите колекции, които са три в България, припомни проф. Овчаров. Нина Чилова беше министър на културата тогава и с екип подготвяхме новия закон. Аз съм един от първите, които видяха на живо тези предмети. Предложиха ми работа, но отказах, защото тогава не беше ясно какъв е произходът на тези предмети. През 2008 г. този закон бе приет, обясни Овчаров.

В този закон се обяви категорията „държател“ – хора, на които се даваше 6 месеца ако не може да докаже произхода, той да остава държател т.е. може да държи тези предмети, но да не може да ги продава, а след смъртта му те да останат в полза на държавата. Този член бе даден на Конституционния съд от Гиньо Ганев и бе премахнат, припомни историкът.

Изложбата от 2007 в Европейския парламент на предмети от колекцията на Васил Божков е на неща, които към онзи момент не са били регистрирани, каза проф. Овчаров.

Марица