Home » Здраве » Никога не правете това с четката за зъби
не правете това с четката за зъби

Никога не правете това с четката за зъби

Четката за зъби е важен елемент за поддържане на хигиената на устната кухина, а с това и да предотвратите бъдещи здравословни проблеми, припомня presa24.

 В стремежа си да се отървете от всички бактерии, които се натрупват, много хора са свикнали да дезинфекцират четка за зъби. Според специалистите обаче трябва да се внимава. Те препоръчват нещо съвсем различно

Четката за зъби не се нуждае от допълнително измиване със специални продукти всеки ден. Всъщност почистването с оцет, дезинфектант или друг препарат е дори противопоказно. С това ежедневно миене влакната се изтриват – и вече не премахват правилно плаката.

Ако наистина искате да изчистите четката за зъби правилно, трябва да я поставите в антибактериална вода за уста за 15 минути.

Но е по-добре да я сменяте редовно: нова четка за зъби или нова глава на четката трябва да се използва не повече от три месеца. Трябва също така да изплакнете четката обилно в топла вода преди и след миене на зъбите.

Когато не се използва, най-добре е да съхранявате четката наопаки в кутия за четки за зъби, но не и когато влакната все още са мокри – това е идеалната среда за размножаване на микроби.

За разлика от четка за зъби, кутията за четка за зъби трябва да се мие и дезинфекцира често. Защото там мръсотия и варовик бързо се заселват – и с него микроби.

zdrave.to