Home » България » На затворник се полагат по 11 яйца, 2 кила ябълки, 10 кебапчета и над кило пилешко на месец + заплата!
На затворник се полагат по 11 яйца 2 кила ябълки 10 кебапчета и над кило пилешко на месец + заплата!

На затворник се полагат по 11 яйца, 2 кила ябълки, 10 кебапчета и над кило пилешко на месец + заплата!

Изхранването на един затворник ще струва около 4 лева на ден. Това предвижда обществена поръчка за доставка на хранителни продукти на едро на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Тя е на стойност близо 41 млн. лв. и е за период от 4 години. В България затворниците са около 7 хиляди. Разбивката показва, че за всеки месец от периода на обществената поръчка държавата ще отделя малко над 121 лв. за храна на един затворник.

В обхвата на поръчката попадат затворите във Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Бобов дол, София, Враца, Белене, Плевен, Ловеч, Пазарджик и Пловдив, както и затворническите общежития в Черна гора и Смолян. Крайният срок за подаване на документи за участие в процедурата е 26 ноември, а на следващия ден ще бъде обявен и победителят.

Годишно в затворите ще се доставят 100 тона хляб, 19.7 тона кисело мляко, 6.3 тона сирене и 711 кг кашкавал. На месец на един затворник се полагат по 11 яйца, 2 килограма ябълки и половин кутия чай.

Предвидени са още по 1.1 кг скумрия на месец и съвсем малко рибни консерви, пише Дневник. На един затворник се падат общо по близо 10 кебапчета и кюфтета месечно и малко над килограм пилешко месо. Почти килограм е полагаемото им свинско месо на месец, 200 гр. телешко и половин кг кайма.

Затворите в БългарияВ обществената поръчка са заложени още доставки на основни зеленчуци и плодове, както и подправки. Има и дори кисело зеле, като на затворник се падат по 2.5 кг на година. Месечната издръжка на затворник обаче възлиза на близо 1000 лв, като в тази сума са включени почистващи препарати, лекарства, отопление, ток и вода.

Осъдените нямат право да държат пари в кеш, но пък разполагат с карти, в които трябва да има не повече от 1 минимална заплата. За сравнение, заплатата на 1 надзирател е около 800 лв, а сами знаете какви са пенсиите и социалните помощи на нормалните българи в сравнение с издръжката на затворниците.