Home » Разкрития » Най-честите грешки, които правим, когато ходим на гробище, а дори и не знаем
Най-честите грешки които правим когато ходим на гробище а дори и не знаем

Най-честите грешки, които правим, когато ходим на гробище, а дори и не знаем

Погребението, възпоменанието и гробището – са нещата изпълнени със суеверия и привички, които никой не знае дали са точно така или просто баба Пена е казала, че трябва така да се прави.

Затова от невежество, или защото са „приети“, безусловно се подчиняваме на ненужни обичаи и сме склонни да вярваме в предразсъдъците.

Спомен за мъртвите

Редакторите на Преса 24 разбраха какво може и какво не може да се направи в погребалните обекти. Ще ви кажем как да се държите на гробището, за да не създавате проблеми. Оказва се, че там също трябва да се спазват етикетите.

Понякога този вид забрани са абсурдни. И хората, които са в състояние на дълбоки емоционални сътресения, изпълняват всичко безусловно, без да се опитват да проникнат в смисъла на тези действия. Мнозина вярват, че суеверията на гробището трябва винаги да се спазват, иначе ще имате много проблеми.

Нека да видим какви са те, правилата за посещение на гробището от гледна точка на „експертите“

КАКВО ДА НЕ ПРАВИМ В ГРОБИЩЕТО

Трябва да влезете в гробището само през страничния вход (през централния – само на погребението) с отворени ръце. И ако в ръцете си държите чанта – не можете да я притискате в дланта си. Необходимо е да я преместите на лакътя си, така че всичките ви пръсти да са отворени.

Не можете да се обръщате, когато напускате гробището.

На гробището не може да се ходи след залез слънце. Не трябва да се ходи при мъртвите с празни ръце, винаги трябва да носите храна и напитки за починалите с вас. При напускане на гробището, трябва да хвърлите нещо на гроба – няколко монети.

Ако нещо е паднало в гробището, не е възможно да се вдигне  – оставете го на мъртвия човек.

На деца и бременни жени е забранено да посещават погребения. Душите на мъртвите могат да вземат душата на бебето с тях, или в нея да обитава чужда душа. Не се оплаквайте от живота близо до гроба, иначе мъртвецът ще ви отведе до мястото му.

Неприемливо е да се влиза в църковния двор с открити сандали или обувки с висок ток.

Да се ​​препънете в гробище не е на добро. Още по-лошо да паднете. На гробището не трябва да се говори за успехи и постижения в живота, за да не ги оставим там Оставете гробището винаги по начина, по който сте дошли.

След като посетите гробището, трябва да почистите добре обувките си, за да не вкарате земята в къщата си и да стоплите краката си над църковна свещ или в гореща вода.

След погребението никой не може да идва на гости в следващите 40 дни

Котките или другите животни в гробището са душите на мъртвите. Черна котка е вещица или движеща се душа на грешника, а бялата котка е душата на праведния човек.

Както виждате, повечето от тези съвети са предразсъдъци, които православната църква не подкрепя. Повечето от тях могат да бъдат обяснени, а останалото е по-добре да не се вярва. Помислете два пъти, преди да направите това.

Да, по-добре е бременните да не ходят на гробището, не защото тъмните сили ще засегнат детето, а защото това е допълнителен стрес. Всъщност всичко зависи от решението на бъдещата майка. Ако тя не иска да изпитва ненужно вълнение, по-добре е да отиде в църквата, да се молиш и да поръчаш панихида за починалите.

Но ако скръбта се е случила отдавна и една жена е сигурна, че психиката й е в състояние да издържи на такъв шок, тогава, ако е бременна, можете да посетите гробището. Винаги е възможно.

Не се препоръчват смях, шеги и ежедневни разговори.

Вие не можете да вземете и ядете плодове на гробището, измийте и пийте вода от местен източник.

Можете да посещавате гробището всеки ден. Няма строги забрани по този въпрос. Но църквата препоръчва да се въздържате в дните, когато не се изпълнява гласна погребална молитва: във всички неделя, в дните на Дванадесетте велики празници, на Великден и през Страстната седмица, а също и на Страстната седмица. в четвъртък, петък и събота.

Гробът трябва да бъде чист. Няма значение какъв размер на паметника и какъв цвят е оградата. Нека това място е добре поддържано и подредено, без плевели и излишна растителност. След като посетите гробището, почистете след себе си и изнесете боклука на специално място.

Помнете основното правило: трябва да се страхувате от живите хора, а не от мъртвите. Елате на гробището с чиста душа и не правете нищо лошо на никого. Преди да отидете на гроба на майка или баща, отидете в църквата и дайте бележка с името на починалия, който да бъде отбелязан в храма. У дома, по всяко време, четете молитвата за починалите родители, тя винаги ще успокоява. За починалия е необходима постоянна молитва, тъй като той сам не може да направи това.

 Какво смятате, че е възможно и какво не трябва да се прави на гробището?