Home » Свят » Най-накрая СЗО призна: Коронавирусът НЕ е грип
Коронавирусът НЕ е грип

Най-накрая СЗО призна: Коронавирусът НЕ е грип

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус най-накрая призна, че новият коронавирус не е грип и не бива да се третира като инфлуенца, научи presa24.

В извънреден брифинг той разкри, че за пръв път вчера броят на новозаразените доказани случаи по света е бил 9 пъти повече, отколкото в Китай, откъдето започна разпространението на инфекцията.

„Епидемичните стойности в Южна Корея, Иран, Япония и Италия ни притесняват най-силно. От коронавируса заболя и служител на СЗО в Иран“, съобщи още Гебрейесус.

Въпреки огромният брой болни в Южна Корея обаче той е на мнение, че там властите засега устояват на коронавируса, тъй като той се доказва предимно в определени клъстери, което позволява задържането му.

„Този вирус не е грип. Никога досега не сме виждали такъв респираторен патоген, който е способен да се разпространява свободно в обществото. Все още обаче може да бъде спрян“, обяви шефът на СЗО. И призова борбата с Ковид-19 да стане топ приоритет за всички страни по света, макар да се въздържа от използването на термина „пандемия“.

Смъртността от коронавируса до момента по света се движи около 3,8 %, но варира много между различните държави, като в Южна Корея все още е под 1 на сто от всички случаи, за разлика от Иран, където наближава 10 процента.

Специалистите смятат, че коефициентът на разпространение е между 3 и 5, което означава, че 1 заразен е способен да зарази между 3 и 5 души, в зависимост от вирусния товар, който носи.

Около 18-20 % от всички заразени се нуждаят от хоспитализация, а от тях около 5 на сто се озовават в интензивното отделение, сочи още последната статистика на СЗО, според доклад, публикуван на 2 март, дело на 9 служители на организацията, завърнали се от епицентъра на епидемията – Ухан, провинция Хубей – Китай.

Здравето