Home » България » Монаси изнасят чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир
Монаси изнасят чудотворната икона на Света Богородица

Монаси изнасят чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир

Преди 23 години бях в кома, а Света Богородица е моят закрилник, казва Иван Христов, научи presa24.

На Светли понеделник по традиция в Бачковския манастир изнасят от храма чудотворната икона на Света Богородица. Десетки вярващи участват литийното шествие.

Всяка година на този ден пред храма има хиляди хора, които се тълпят от рано сутринта, за да се поклонят и да измолят за здраве или нещо, което съкровено желаят да им се случи. Сега няма почти никой. Шествие обаче все пак ще има. Иконата ще бъде носена според управата на манастира от монаси.

„Пандемията от коронавирус е голям бич за човечеството. Може би това е Божие изпитание, защото отровихме природата. Представете си колко животни са се борили за глътка въздух, но вярата е всесилна“, заяви пред бТВ Иван Христов, който от 23 години участва в литийното шествие и носи иконата.

„Никой не може да ме спре да вярвам. В името на Христовата вяра са правени много жертви, а моята е само да дойда от Кюстендил до Бачково, за да нося иконата. Зареках са до края на живота си да я нося“, добавя той.

Дори да не нося иконата, ще измина разстоянието да местността „Кувията” и обратно, споделя Иван.

„Преживях преди 23 години инцидент. Според познати съм бил в кома. Отишъл съм си и пак съм се върнал от оня свят. Зарекох да нося иконата, защото моят закрилник е Света Богородица“, каза още той.

флагман