Home » България » Момче от ромски произход с успешен бизнес, помага и на бедни
Момче от ромски произход с успешен бизнес

Момче от ромски произход с успешен бизнес, помага и на бедни

Ако си добър ще успееш, всичко друго е суета. Така Илиян Асенов отговаря на въпрос на бТВ дали това, че е от ромски етнос го е спирала някога.

Илиян е израснал в столичния квартал „Факултета“ без баща, с майка си, бабата и дядото. Завършва гимназия в София, а след учи в ЮЗУ. Той е едва на 23 години.
Той има два неуспешни опита да стартира свои бизнес, успява едва след третия, но не се отказва да преследва мечтата си.

Всичко започва в Благоевград, където Илиян си купил баничка, но казал, че не му харесва и бил поканен да направи по-добра. След това го взели на работа и се научил на занаята. Майка му, пък, от години работела в завод за хляб и тестени изделия и също била добра затова решили да отворят баничарница в столичня квартал „Надежда“, но не потръгнала.

След това работили в Швейцария в пекарна, а със спестените пари отворили баничарница на Пиротска, която също се провалила, разбра Преса 24.

Илиян разбира, че е добър в производството, но няма търговски нюх и търси курсове, за да стане по-добър. Не се отказва и успява.

Спечелил е второ място в конкурс за бизнес-план и вложил парите в третата баничарница в квартал „Ситняково“, която се радва на успех.

Това, което остане го давам на хората. Те си знаят, че след 5 часа, ако има останало, ще им дадем. Идват деца, възрастни хора, на които даваме приготвената от нас храна, коментира Илиян.

А историята му е доказателство, че хората не трябва да се делят на етноси, тъй като това няма никакво значение, когато си добър и преследваш почтено целите си.