Home » Свят » Много полезно! Вижте къде е най-безопасно да седите в различните превозни средства!
къде е най-безопасно да седите в различните превозни средства

Много полезно! Вижте къде е най-безопасно да седите в различните превозни средства!

Пътувайки с различни видове транспорт, повечето от нас мислят повече за комфорта на пътуването и по-малко за безопасността.

Всяко превозно средство обаче има опасни и безопасни места. В тази статия от Преса 24 ще ви представим седим вира различни транспортни средства, чиято безопасност е определена въз основа на различни проучвания и статистически данни.

Автомобил

Безопасни седалки: задната седалка зад шофьора и тази в средата. При челна катастрофа тези седалки са най-малко деформирани.

Опасни седалки: до шофьора, защото в случай на инцидент, шофьорът има естествен инстинкт да се пази и по този начин поставя този до себе си в смъртна опасност

Миниван

Безопасните  седалки са разположени срещу посоката на движение, тъй като има по-малко шансове да удариш главата си на гърба на седалката пред теб, ако превозното средство спре внезапно.

Опасни седалки: до прозорците и вратите, тъй като счупеното стъкло може да ви пореже при инцидент. И в миниван, както в лек автомобил, трябва да се избягват седалките до шофьора.

Тролейбус

Безопасни седалки: От дясната страна на тролея до пътеката. Седалките в средата на тролея, разположени с гръб към шофьора, също се считат за безопасни.

Опасни седалки: Както при минивана, по-добре е да се избягват места до прозорците и вратите.

Автобус

Безопасни седалки: И в автобус е най-безопасно да се возите на седалките в средата, тъй като те са далеч от насрещния трафик.

Опасни седалки: първите два реда седалки, защото може чужди предмети и фрагменти да влязат през огромното предно стъкло. Същото важи и за местата до прозорците и вратите. Задният ред седалки е опасен в случай на удар отзад.

Влак

Безопасни седалки: по-близо до средата на вагона. По-добре е да изберете петия или шестия вагон, по-близо до средата на влака, тъй като при сблъсък първите и последните вагони се деформират или излизат от релсите.

Опасни седалки: седалките по посоката на движението

Кораб

Безопасни седалки: палубата и кабините, разположени в горната част на кораба, тъй като горната част на кораба е последната, която потъва.

Опасни места: долните кабини, тъй като в случай на пробив, те ще са първите, които ще се наводнят и ще е изключително трудно да се измъкнете.

Самолет

Експертите все още не са единодушни в коя част на самолета се намират най-безопасните седалки. И все пак повечето от тях са на мнение, че задната част на самолета е по-малко опасна, отколкото предната част.

Promobile.bg